N. V. | 15. 7. 2022, 15:43

Slovenca na Zavodu za zaposlovanje želeli prepričati, da je iz BiH. Kako se zagovarjajo?

Bobo

Raziskali smo, kako je lahko prišlo do takšne napake v Zavodu za zaposlovanje. Po komentarjih sodeč do tega prihaja pogosto. Kakšna pojasnila imajo na zavodu?

Marjan Grgič se je za Kralje ulice razpisal o tem, kaj se mu je zgodilo na Zavodu za zaposlovanječeprav je Slovenec, so imeli v sistemu zabeleženo, da je državljan Bosne in Hercegovine.

"Saj to ne moreš verjet. Bil sem na zavodu za zaposlovanje, kjer so mi povedali, da sem državljan Bosne in Hercegovine. Tako piše v računalniku. Rojen sem v Sloveniji, šolal sem se v Sloveniji, imam samo slovensko državljanstvo, zdaj pa me pošiljajo na tečaj slovenščine. Vprašal sem jih, če je to skrita kamera. Česa takega še nisem doživel," je zapisal.

Če bi Grgič dejansko bil državljan Bosne in Hercegovine, Zakonu o urejanju trga dela veli, da morajo brezposelni tujci iz tretjih držav praviloma v 12 mesecih po prijavi na Zavodu opraviti izpit iz osnovnega znanja slovenščine.

Zavod jim sicer pri tem nudi vso potrebno pomoč – možnost udeležbe na pripravljalnem tečaju, poleg tega pokrijejo tudi stroške tečaja in opravljanja izpita.

Kako se to sploh lahko zgodi?

Ker smo želeli razjasniti okoliščine neljubega dogodka, smo kontaktirali tako Grgiča kot Zavod za zaposlovanje. Pojasnili smo, da želimo raziskati, kako je lahko do takšne napake sploh prišlo – in zakaj, po komentarjih sodeč -  do tega prihaja tako pogosto.

Grgič se še ni odzval, odgovore na naša vprašanja pa nam je že posredovala Tanja Podobnik Zec z Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje.

Ta nam ni podala konkretnih odgovorov na vprašanja: "Konkretnega primera ne poznamo in ga zato težko komentiramo."

"Če je prišlo do situacije, ki jo opisuje oseba na Facebook strani, menimo, da je edina prava pot, da se odprta vprašanja rešujejo na Zavodu med brezposelno osebo in svetovalcem, saj gre v vsakem primeru za upoštevanje individualnih okoliščin," razlaga, da svetovalec in brezposelna oseba najbolj poznata vse dejavnike, ki vplivajo oziroma jih upoštevajo pri odločitvi glede vključitve v posamezen program.

Podobne napake se naj ne bi pojavljale pogosto

"Pri tem je treba tudi upoštevati dejstvo, da v Zavodu letno sodelujemo s približno 150.000 prijavljenimi brezposelnimi osebami in zato lahko pride tudi do kakšne napake, vendar je tega – glede na velik obseg dela – po naši oceni malo," pojasni.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord