N. V. | 25. 4. 2023, 08:58

Slovenci vse bolj prevzemajo prakso iz tujine: v restavracijah začeli zaračunavati tudi to

Uredništvo

Vas to razjezi? V znani ljubljanski piceriji so zaračunali 20 centov za stvar, ki jo drugod postrežejo zastonj.

Čeprav smo Slovenci celo v ustavo zapisali, da ima vsakdo pravico do pitne vode, mnoge restavracije in lokali po Sloveniji zaračunavajo kozarec vode. Postrežnino so v ljubljanskih gostilnah in lokalih uvedli že leta 2018, a praksa, ki smo jo v Sloveniji prevzeli iz tujine, do zdaj ni bila tako pogosta, razen v višjerazrednih restavracijah mestnih jeder, kjer lahko opozorila o dodatnem strošku preberemo v jedilnih listih.

Že pred časom smo poročali, da so postrežnino vode zaračunali študentki v mariborski piceriji Al Capone. Zdaj smo opazili, da 20 centov za postrežnino vode zaračunajo tudi v ljubljanski piceriji Verace.

Uredništvo

Ob tem je treba posebej poudariti, da nismo naročili ustekleničene vode, temveč vodo iz pipe.

Ali smejo zaračunavati postrežnino vode?

Gostinec se o svojih storitvah odloča sam, bistveno je le, da je gost vnaprej seznanjen s tovrstnimi možnostmi – naj gre za pisno ali ustno obvestilo zaposlenih. Tako ni čudno, da nekatere restavracije zaračunavajo pogrinjek, ponekod pa je sladoled 20 centov dražji, če se gostje usedejo k mizi. Ponekod pa vode iz pipe ne strežejo že več let in gost ob obroku lahko dobi le steklenico vode.

Kako je drugod po svetu?

Ko pogledamo čez mejo, vidimo, da v večini bližnjih držav tega problema nimajo ter vodo ob hrani in pijači na zahtevo vedno oziroma celo avtomatično postrežejo. V Franciji imajo celo zapisano pravilo, da se kozarca oziroma steklenice vode iz pipe ob hrani ali pijači ne sme odreči. Tudi v Veliki Britaniji velja zakonska obveznost, da se mora kozarec vode iz pipe postreči vedno, kadar strežejo alkohol. Glede restavracij sicer ne obstaja pravna zahteva, vendar je v praksi kozarec vode iz pipe ob obroku mogoče dobiti brez težav.

Profimedia

Prav tako kozarec vode iz pipe na željo gosta postrežejo v Nemčiji, vendar ob tem lahko zaračunajo postrežnino zaradi dodatnega dela – pomivanje kozarcev.

Enaka praksa je v Avstriji. Kozarec vode iz pipe je še vedno mogoče dobiti ob kavi, od odločitve posamezne restavracije ali bara pa je odvisno, ali bodo vodo iz pipe zaračunali, če jo stranka zahteva ob obroku ali drugi pijači. V praksi v obeh državah še vedno velja, da vodo iz pipe ob naročeni hrani ali pijači postrežejo brezplačno, res pa je tudi, da je v večjih mestih mogoče opaziti zaračunavanje simboličnega stroška za postrežbo vode iz pipe.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord