P.M. | 19. 1. 2023, 17:55

Slovenci smo ponovno dokazali, da imamo ogromno srce: za otroke, žrtve zlorab, smo zbrali skoraj 29.000 evrov

Profimedia

"Otrokom bomo pomagali, da bodo lahko iz neprespanih noči, polnih nočnih mor, spet normalno zaspali," se je ganjeno odzvala Nina Kralj, direktorica Inštituta Lunina vila.

Z januarjem se je zaključila ozaveščevalna akcija "Če prijaviš, lahko ustaviš! Ker ljubezen zmore drugače," v kateri sta Merkur zavarovalnica in Inštitut za zaščito otrok, Lunina vila zbrali sredstva za brezplačno psihoterapevtsko pomoč otrokom, ki so preživeli zlorabo 

Akcija, ki jo je omogočila Merkur zavarovalnica, zasnovala agencija Bold.group in podprli ambasadorji Nina Pušlar, Tara Zupančič in Denis Porčič – Chorchyp, je povezala srčne posameznike in podjetja iz vse Slovenije, ki so stopili skupaj, da bi pomagali otrokom, ki so preživeli zlorabo. Z zbranimi 28.962 EUR bo imelo omogočen dostop do celoletne brezplačne psihološke obravnave vsaj 12 otrok in najstnikov.

Profimedia

Zlorabe se prenašajo iz roda v rod

Nina Kralj, direktorica Inštituta Lunina vila, je z izkupičkom kampanje zelo zadovoljna: "Mogoče se 12 otrok ne sliši veliko, ampak to je 12 otrok, ki jim bomo pomagali iz teme priti nazaj v svetlobo." Ob tem je dodala, da bodo na ta način pomoč dobili tudi njihovi otroci, saj se zloraba prenaša iz roda v rod, ker se ta dogaja v družinskem krogu. "S pomočjo, ki jim jo bomo omogočili, bomo lahko ta krog prekinili," je dejala.

"Otrokom bomo pomagali, da bodo lahko iz neprespanih noči, polnih nočnih mor, spet normalno zaspali. Da bodo verjeli v svet, v odrasle."

Profimedia

Da se nasilje prekine, je zelo pomembno tudi ozaveščanje

Nina Kralj tudi meni, da so s to kampanjo ogromno naredili na ozaveščanju – da ljudje vedo, kje lahko dobijo pomoč, in da je zdaj marsikdo prijavil kaznivo dejanje, ki ga sicer ne bi. "Prijava pa je prvi korak, da se stvari ustavijo. Prepričana sem, da smo s tem marsikomu spremenili ali celo rešili življenje," še dodaja.

Da je bila akcija odmevna, kažejo tudi številke. V času trajanje kampanje so namreč na Lunino vilo dobili kar več kot dvakrat več klicev, kot v istem obdobju pred kampanjo. "Ko smo začeli s kampanjo, je bilo v čakalni vrsti za brezplačno obravnavo 18 otrok, ta trenutek jih je 42."

Profimedia

Nujna je takojšnja zaščita otroka

Pomembno je, da se otroke, ki so v situacijah nemočni, takoj zaščiti, kakršnokoli zlorabo otrok pa prijavi, lahko tudi anonimno preko spletne povezave ali preko anonimne brezplačne številke 080 12 00.

Več informacij o akciji je dostopnih na tej povezavi.  Še vedno pa lahko pomagate otrokom, ki so preživeli zlorabo –  z nakupom medvedka, poslanim SMS sporočilom z vsebino PRISPEVAM5 na številko 1919 ali nakazilom na TRR račun Lunine vile.       

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.