J. B. | 9. 11. 2022, 10:12

Slovenec delil grozljivo izkušnjo: zgrmel s Triglava, naglavna kamera posnela, kako so ga milimetri ločili od smrti (VIDEO)

YouTube/Le Fosche/posnetek zaslona/fotomontaža

Mladi alpinist je z javnostjo delil zgodbo o tem, kako je med vzponom na najvišjo goro v državi smrti zrl v oči. Objavil je posnetek, ki razkriva, da mu je življenje rešila predvsem zvrhana mera sreče.

Ni nora gora, nor je tisti, ki gre gor. In čeprav sta tako pohodništvo kot tudi alpinizem pri Slovencih še kako priljubljena, je hkrati res tudi, da gre za sila nevarno rekreacijo, ki velikokrat vodi do nepredstavljivih tragedij. Sredi lanskega leta so gorski reševalci razkrili, da so zgolj do julija v gorah posredovali kar 297-krat! Do tistega trenutka je v gorah življenje izgubilo že 15 ljudi, leto poprej vseh skupaj 16. Da Slovenci torej umirajo v gorah, ni daleč od resnice.

Več sreče kot pameti

Kako nevarne so lahko gore, je na svoji koži občutil tudi Slovenec, ki se na svojem YouTubu predstavlja zgolj z imenom Jošt. Mladenič ne skriva, da je navdušen alpinist, hkrati je s svojimi sledilci delil naravnost grozljivo izkušnjo, ki se mu je zgodila med poskusom vzpona po zaledeneli steni Triglava. Jošt je tedaj dejansko zrl smrti v oči. "Milimetri so me ločili od smrti," je priznal in objavil videoposnetek naglavne kamere, ki priča, kako grozljiva izkušnja je za njim.

"Žal se moram vrniti dol, ker se je tako otoplilo. Takšni kosi ledu prihajajo z vrha, da ni več varno," je pojasnil, se začel spuščati z ledene stene, nato pa se je zgodilo. Joštu je nenadoma spodrsnilo, izgubil je ravnotežje in zgrmel po strmi steni navzdol. Drsel je in drsel, vmes ga je premetavalo sem in tja, trenutek groze pa se je na koncu vendarle končal srečno. Jošt presenetljivo ni bil huje poškodovan. Da je imel več sreče kot pameti, ni treba poudarjati.

Ne ve, kako je možno, da mu nič ni

"Računal sem, da bom na Triglavu v trenutku, ko bo sonce 'začelo gor hodit', a sem nekako izgubil 40 minut. Ne sprašujte, kako. Bil sem nekje na polovici poti do Triglava, ko me je dohitelo sonce, zato sem moral obrniti. Ni bilo več varno. Verjetno bi se moral vrniti že kakšnih 15 minut prej. Nato sem se dobro 'zvrnil' in zgrmel kakšnih 100 metrov navzdol. Ne vem, kako. Nič mi ni. Neverjetno. Nekako sem preživel padec s Triglava," je opisoval srečni alpinist

"Ko je mimo mene začel padati led, sem takoj vedel, da se moram obrniti. Takoj sem vedel tudi, da sem zamočil. Pamet v glavo! Čeprav je tokrat ni bilo. Dejstvo je, da sem jo zelo poceni odnesel."

"Zgrmel sem kakšnih 100 metrov dol s Triglava. Pa mi nič ni. Imam strgano majico in preluknjane hlače. Ne vem, kako je možno, da mi nič ni. To je bila dobra šola zame. K sreči ni bila niti draga. Če bi bila, potem bi bilo to ... Konec knjige," je sklenil mladi Slovenec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord