Matjaž Šerkezi | 16. 9. 2022, 19:00

Kaj vse mora biti v torbici za prvo pomoč: je v njej tudi obliž na predavanje Reinholda Messnerja?

Matjaž Šerkezi

Kaj je tisto nujno, kar mora biti v torbici za prvo pomoč? Zakaj je dobro, da imam vsaj tri trikotne rute? Katere tablete lahko uporabim v prvi pomoči?

Bučno ploskanje, polna Gallusova dvorana Cankarjevega doma. Pred nami, osvetljen z žarometom, stoji velikan svetovnega alpinizma, Reinhold Messner. Spoznal sem ga pred leti, v njegovem muzeju v Bolzanu. Sproščen pogovor in veliko spoštovanje, njega in njegovih dejanj.

Kot najstnik sem prebral večino njegovih knjig in nekako se mi je v spomin najbolj vtisnila Na meji smrti, kjer odkrito in brez zadržkov govori o smrti, občutkih, padcih in minljivosti. O vsem, kar alpinizem dela drugačnega od drugih športov. 

Matjaž Šerkezi

Vse drugo le bleda senca

Večkrat slišimo vprašanje, koga od slovenskih alpinistov lahko postavimo ob njegov bok. Reinhold Messner je samo en. Kritično presojanje in vizionarski pogled v prihodnost slovenskega alpinizma je znal izraziti Tone Škarja. Med mlajšimi pa smo lahko nekoč brali odlične ocene in vrednotenje vzponov in alpinizma v alpinističnih novicah izpod peresa Tomaža Jakofčiča in Petra Mežnarja. Vse drugo je le bleda senca.

Prijeten večer. V zraku se čuti slovo poletja. Opazujem vrvež ljudi, ko se zasanjan sprehodim čez stari del Ljubljane. Preplet kultur, mode, generacij. Mogočne stolpnice, baročne palače, srednjeveške hiške. Vsaka od njih pripoveduje svojo zgodbo.

"Sam in tako prazen grem domov. Velikan v soju žarometov me je pustil praznega."

Vem, bila so moja pričakovanja. Pričakovanja v smeri kritičnega pogleda na alpinizem, gorništvo, ekologijo in pogled v prihodnost. Dobil pa sem že ničkolikokrat prebrane zgodbe iz knjig in intervjujev. In dobil sem satelitske animacije, ki si jih lahko pogledam doma.

Kapitalizem zaslepljenih duš

Pričakoval sem omembo naših alpinistov in njihovih dejanj, kritično oceno, pri Everestu vsaj kakšno besedo o našem Everestu '79, morda kakšno besedo o velikih vzponih v Patagoniji. Dobil pa sem duhovnost, ki jo dežele pod najvišjimi gorami uspešno tržijo s kapitalizmom zaslepljenim dušam. 

… in če si izposodim besede: "Vse skupaj je bilo videti kot šolska predstavitev seminarske naloge – kje vse sem že bil."

Bučno ploskanje je pohvalilo njegovo "sliko". Moje je bilo namenjeno v spoštovanje njemu, njegovi starosti alpinizma in dejanjem. Če sediš v mercedesu, ne smeš imeti občutka, da si v fičiju. In kljub temu, da nas večina vozi škodo, bi Messner moral ostati mercedes in kritično povedati, kar gre svetovnemu alpinizmu, gorništvu, planinstvu. 

Matjaž Šerkezi

Prejšnji teden sem pisal o svoji pustolovščini po poti Highlanderja, kjer sem si krvav žulj oskrbel s "silvertejpom". Praznino Velikana težko zakrpam s "silvertejpom". Pozdravil jo bom z vtisom gora. Ravno pred kratkim sem dobil zanimivo vprašanje, kaj vse mora biti v prvi pomoči, ki jo imamo v nahrbtniku.

"Planinska zveza Slovenije je že pred leti v sodelovanju s Tosamo in po priporočilih zdravnikov gorskih reševalcev sestavila osebni komplet prve pomoči."

V njem najdemo vse najnujnejše. Osebno komplet dopolnim še z dvema dodatnima trikotnima rutama, saj z njihovo pomočjo lahko oskrbim večino poškodb (oskrba ran, imobilizacija). Danes se tudi vse pogosteje srečujemo z alergijami (piki os, cvetni prah). S tem razlogom v moji prvi pomoči najdete nekaj tabletk proti alergijam, ki jih dobite v prosti prodaji v lekarni. Z njihovo pomočjo lahko podaljšamo čas in življenje osebi do prihoda gorskih reševalcev in profesionalne medicinske pomoči.

Matjaž Šerkezi

Modra torbica na zadrgo in z možnostjo pripenjanja na pas ali nahrbtnik s pomočjo ježka vsebuje:

• prvi sterilni povoj TIP I (1 kos)
• zloženec - kompresa iz gaze 5 x 5 cm, sterilna (4 kos)
• vpojna gaza 0,4 m2, sterilna (2 kos)
• povoj Vivaplast 8 cm x 4 m (1 kos)
• obliži Vivalast Universal (10 kos)
• obliži Vivaplast Cool care - obliži (5 kos)
• Micropore lepilni trak, 2,5 cm x 9,1 m (1 kos)
• trikotna ruta 100 x 100 x 140 cm (1 kos)
• varnostna sponka (3 kos)
• razkužilni robček (2 kos)
• seznam vsebine (1 kos)

Prva pomoč naj bo vedno v nahrbtniku.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.