N. V. | 23. 5. 2022, 18:25

Slovenija bo dobila prvega ODKRITEGA gej ministra

Profimedia

Katero ministrstvo bo prevzel politik, ki ne skriva istospolne usmerjenosti?

Novi minister za delo bo postal Simon Maljevac, ko bodo v parlamentu potekli referendumski roki. Slovenija bo takrat dobila prvega ministra, ki ne skriva istospolne usmerjenosti, poroča Mladina.

Zaradi zahteve o referendumu naj bi to funkcijo prevzel šele konec junija, do takrat bo opravljal funkcijo državnega sekretarja. V vmesnem času bo njegovo delo opravljal Luka Mesec.

Kdo je Simon Maljevec?

Maljevac je generalni sekretar Levice. Stranki se je pridružil takoj po drugem referendumu o zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih, na katerem je večina volivcev zavrnila pravice manjšine.

Bobo

Bil je eden najpomembnejših članov ekipe "Čas je ZA", aktivistov, ki so vodili kampanjo za potrditev zakona. Na drugi strani sta bila katoliška cerkev in Aleš Primc.

Od leta 2007 je bil predsednik Legebitre, vplivne nevladne organizacije, ki se zavzema za pravice lejzbik, gejev, biseksualnih in transpolnih oseb. Poleg tega je izdal ogromno člankov na temo enakosti in homofobije.

Leta 2018 je skupaj z Niko Kovač ustanovil Inštitut 8. marec, a se je potem raje odločil za institucionalno politiko. 

Prvi gej minister v zgodovini Slovenije

Maljevac naj bi skupaj s partnerjem Romanom Kuharjem, profesorjem na Filozofski fakulteti in nekdanjim dekanom te fakultete, živel v Šenčurju, v majhni babičini hiši, ki je bila pred leti obnovljena in predelana, poroča Mladina.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord