A. B. | 9. 2. 2023, 11:22 | Vir: STA

Slovenija bo po uničujočem potresu v Turčiji zagotovila finančno pomoč: izvedeli smo, kolikšno

Profimedia/fotomontaža

Reševalci že četrti dan nadaljujejo iskanje preživelih pod ruševinami več tisoč stavb, pri čemer jim delo otežuje hud mraz. Po zadnjih podatkih je umrlo več kot 16.000 ljudi. Slovenija je na prizadeta območja že poslala civilno zaščito in reševalce s psi, zdaj pa državi namenila še humanitarno finančno pomoč. 

Slovenija bo Turčiji in Siriji za okrevanje po uničujočem potresu zagotovila humanitarno pomoč v višini 400.000 evrov, je po dopisni seji sporočila vlada.

Polovico sredstev humanitarne pomoči bo prejela Mednarodna federacija društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC) za pomoč prebivalcem po potresu na prizadetem jugovzhodnem delu Turčije. Preostala sredstva bo Slovenija prispevala v Čezmejni sklad za Sirijo v okviru finančnega mehanizma urada ZN za humanitarne zadeve (Ocha).

Sredstva za humanitarno popotresno pomoč prebivalcem Turčije in Sirije bodo zagotovljena iz sredstev proračunske rezerve Slovenije, so pojasnili na zunanjem ministrstvu.

Profimedia

Umrlo več kot 16.000 ljudi

V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 16.000 ljudi, od tega 12.873 v Turčiji in 3162 v Siriji.

V sredo je vlada na dopisni seji sklenila, da Slovenija Turčiji prek mehanizma EU na področju civilne zaščite nameni materialno pomoč v vrednosti 451.400 evrov.

Poleg tega je Slovenija že v ponedeljek v Turčijo prek evropskega mehanizma civilne zaščite napotila strokovnjaka za logistiko za oceno stanja in koordinacijo. V torek se je nato na prizadeto območje odpravila še enota civilne zaščite za iskanje in reševanje, in sicer ekipa sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci.

Slovenski heroji s požrtvovalnim delom v Turčiji

Slovenija je kot pomoč že ponudila skupino za reševanje izpod ruševin. V njej so sedem vodnikov z reševalnimi psi, medicinski delavec, logist in vodja skupine. Vodja enote je Blaž Turk. 

 Samo po 22 urah, odkar so se psi za iskanje in reševanje odpravili od doma, že operativno izvajajo naloge na delovišču, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. Nahajajo se na območju province Hatay. 

Po poročanju enote so 4 reševalni psi že zaznali življenja pod ruševinami. "Delo je zelo zahtevno. Psi so nakazali na nekaj morebitnih preživelih, ujetih v objektih in ruševinah. Te lokacije smo predali oblastem," je povedal in pripomnil, da se je nekaj psov že poškodovalo, a so poškodbe uspešno rešili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord