20. 4. 2023, 15:55 | Vir: STA

Slovenija bo poskrbela, da bodo imeli ukrajinski vojaki dovolj streliva

Profimedia/fotomontaža

Marjan Šarec bo podpisal dogovor, ki predvideva dobavo milijona topniških izstrelkov v prihodnjih 12 mesecih.

Vlada se je seznanila s pristopom k skupnemu naročanju streliva za Ukrajino. Projektni dogovor Evropske obrambne agencije in obrambnih ministrstev sodelujočih držav bo podpisal minister za obrambo Marjan Šarec, nakar ga bo vlada potrdila še s sklepom. S tem za Slovenijo ne bodo nastale finančne obveznosti.

Kot so pojasnili na obrambnem ministrstvu, dogovor vzpostavlja okvir za sodelovanje držav članic v projektu in vsebuje določbe glede namena, upravljanja, financ, administracije, sklepanja pogodb in odgovornosti. Določa tudi varovanje tajnih podatkov, pristop novih članic in končne določbe glede trajanja, dopolnitve, prenehanja oziroma umika.

"S podpisom projektnega dogovora za Republiko Slovenijo ne bodo nastale finančne obveznosti, saj vzpostavlja le okvir za nadaljnje sodelovanje," so poudarili. Pojasnili so, da gre za mednarodni akt.

Dobava topniškega streliva

Slovenija se bo tako pridružila skupnemu naročanju streliva v okviru projekta EDA, h kateremu je doslej pristopilo 23 članic unije in Norveška.

O njem so se dogovorili na zasedanju obrambnih in zunanjih ministrov članic Evropske unije v okviru načrta za nadaljnje dobave topniškega streliva Ukrajini, ki predvideva dobavo milijona topniških izstrelkov v prihodnjih 12 mesecih. Članice Evropske unije jih bodo zagotovile iz skupnih naročil, pa tudi iz obstoječih zalog, pri čemer bosta za sofinanciranje tega na voljo dve milijardi evrov iz evropskega mirovnega instrumenta.

Profimedia

Projektni dogovor poleg hitrega postopka za nakup topniškega streliva kalibra 155 milimetrov obsega tudi sedemletni okvir za različne tipe in kalibre streliva – od 5,56 do 155 milimetrov.

Načrt za dobave streliva Ukrajini poleg tega vključuje krepitev proizvodnih zmogljivosti evropske obrambe industrije, o čemer na današnjem srečanju na dvorcu Zemono premier Robert Golob ter ministra za obrambo in gospodarstvo Marjan Šarec in Matjaž Han razpravljajo z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol