2. 11. 2022, 18:48 | Vir: STA

Slovenija podaljšuje status ukrajinskim beguncem. Za koliko časa?

Profimedia

Upravna enota bo osebi s priznano začasno zaščito brezplačno izdala novo izkaznico. Do kdaj bo ta veljala po novem?

Začasna zaščita, ki je bila po začetku ruske invazije na Ukrajino aktivirana marca letos za začetno obdobje enega leta, torej do 4. marca 2023, se bo samodejno podaljšala za dve šestmesečni obdobji do 4. marca 2024. Izkaznico bodo osebi vročili pri upravni enoti, ki jo je izdala, ali po pošti.

Način vročitve bo predlagal prosilec ob vložitvi vloge za začasno zaščito oziroma oseba z začasno zaščito, izdaja izkaznice pa je brezplačna. Izkaznico z veljavnostjo do 4. marca 2024 bodo upravne enote v primeru pozitivne odločitve izdale tudi v vseh postopkih, v katerih še ni bilo odločeno, so pojasnili na vladi.

Bobo

EU za več podpore 

Notranji ministri držav članic Evropske unije, ki skupaj gostijo več milijonov beguncev iz Ukrajine, ki so se v EU zatekli pred rusko agresijo, so se na zasedanju 14. oktobra s komisijo strinjali o podaljšanju začasne zaščite za ukrajinske begunce do marca 2024.

To jim omogoča podporo pri iskanju namestitve ter dostop do zdravstvene oskrbe, izobraževanja in evropskega trga dela.

Z notranjega ministrstva so sporočili, da je bilo do zdaj vloženih 7889 vlog za začasno zaščito in odločeno v 7515 primerih, od katerih je bila začasna zaščita priznana 7160 osebam.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.