2. 5. 2022, 08:41 | Vir: STA

Naša država je edina članica EU, ki praznuje tudi na ta dan

Profimedia

Prvomajsko obdobje je v pretežnem delu Evrope povsem delovno. Pri našem dvodnevnem obeleževanju vztrajajo sindikati, ki menijo, da delavci potrebujejo več počitka. 

Zaradi napovedanega nestanovitnega vremena si verjetno na piknik brez strehe nad glavo ne bomo upali. Lahko pa gremo na sprehod z dežnikom v nahrbtniku za vsak primer.

Tradicionalno dvodnevno praznovanje

Vlada je leta 2012 ob ukinitvi 2. januarja kot dela prostega dneva v predlogu zakona za uravnoteženje javnih financ predlagala tudi ukinitev dvodnevnega praznovanja praznika dela. A so sindikati temu nasprotovali, tako da je bil kot dela prost ukinjen le 2. januar, medtem ko pri 2. maju ni bilo sprememb. DZ je konec leta 2016 tudi 2. januar vrnil na seznam dela prostih dni.

Čas piknikov

Z majem se ponavadi začenja čas piknikov, a če se bomo odločili za to možnost, bomo morali poskrbeti za streho nad prostorom za piknik. Po podatkih za obdobje po 1. svetovni vojni so si premožnejši meščani pripravili piknik na izletih s kočijo ali čolnom po reki. S seboj so vzeli doma pripravljeno hrano in pijačo. Na bolj razkošnih piknikih, denimo ob večjem lovu, je strežno osebje nudilo gostom izbrane jedi, vina in likerje.

Mladi so prirejali manjše piknike, na katerih so se zabavali s peko krompirja, koruze ali jabolk. Piknik s prigrizkom so poznale tudi delavske družine. Pikniki so v sodobnosti razširjeni med vsemi plastmi prebivalstva, značilna zanje pa je peka različnih, zlasti mesnih jedi na žaru.

Tisti, ki so se odločili za večdnevni prvomajski oddih do zadnjega dne, se bodo vračali domov.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.