30. 4. 2022, 07:05

(VIDEO) Po Sloveniji so odmevale prvomajske BUDNICE! Prisluhnite jim tudi vi

Bobo

Prebivalce številnih krajev po državi so zgodaj zjutraj prebudile budnice, s katerimi so počastili praznik dela, 1. maj. 

Po vsej Sloveniji zbrani godbeniki in godbenice so s tradicionalno prvomajsko budnico letos zopet v živo razveselili ljubitelje glasbe in obeležili praznovanje delavskega praznika.

V Logatcu je pihalni orkester krajane popeljal v zares lepo jutro. Strumno so po ulicah korakali ob 6. uri in se premikali od postojanke do postojanke. 

PGD Gojina so svojo budnico na Facebooku delili že pred 6. uro zjutraj. Že tradicionalno so dan postavili tudi prvomajsko drevo, danes pa napovedujejo veliko druženja in dobre volje. 

Prvi maj v Sloveniji

Pred 2. svetovno vojno se praznik v Sloveniji ni uradno obeleževal, čeprav so neuradne slovesnosti obstajale in jih oblast načeloma ni prepovedovala. 

Zaradi politično levega navdiha, ki ga nosi praznik, je bil prvi maj skozi vso svojo zgodovino izstopajoči dogodek za demonstracije različnih delavskih gibanj.

Tudi na Kidričevem na Ptuju je Godba Talum med ljudi razširila glasbo. Uporabnik Facebooka, ki je posnetek delil je v komentarjih zapisal: "a jih ni bilo lepo slišati tako, kot pa iz gasilskega avta? ŽIVEL 1.MAJ!"

Prvi takti budnic so zadoneli že med 4. in 6. uro zjutraj, godba pa se glasno razlega še v kasnejše jutro.

Na ulicah občine Divača v Sloveniji pa so se zbrali mladi! Zaigrali so po taktih dirigenta in bili slišati naravnost fantastično. 

"Letos so po vsej državi ponovno prvomajske budnice zadonele v živo, tudi v Loški dolini. Praznik dela, 1. maj, je pri nas obeležila jutranja budnica Pihalnega orkestra Kovinoplastike Lož," je na Facebooku o budnici v Loški dolini zapisal uporabnik in dodal tudi videoposnetek:

V Rušah je pihalno-godalni orkester po ulicah zakoralal že pred sončnim vzhodom! 

Točno ob 6. uri pa je budnica zadonela tudi po Mariboru. Pihalni orkester Pošta Maribor je prebudil tudi prebivalce bloka in jih s tem popeljal v glasbeno obarvan dan. Pri tem so tudi zapeli - prisluhnite jim! 

Budnica v Zagorju ob Savi pa je bila popolnoma drugačna. Namesto zvokov glasbil so se prebudili v zvoke motorjev in imeli čisto svojo "motoristično budnico," kot je zapisala in delila uporabnica na Facebooku. 

Slovenska godba je najstarejša na svetu

Zgodovina godbeništva v Sloveniji je izjemna, saj je Idrijska godba s skoraj 350 leti nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu.

Sledijo ji še 250-letna vaška godba iz Prvačine in Frajhamska godba ter številne druge, ki se lahko pohvalijo z več kot 100 leti delovanja. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol