Uredništvo | 28. 12. 2023, 12:49

Ste vedeli, da imamo v Sloveniji kovanec za 3 evre!? Pri nas lahko z njim tudi plačujete, na tujem pa vas bodo ... (FOTO)

Profimedia

Čeprav so zakonito plačilno sredstvo v Sloveniji, se včasih pojavijo težave pri sprejemanju, saj številni prodajalci niso seznanjeni s temi posebnimi kovanci.

Če bi umetno inteligenco pobarali o tem, ali obstajajo tudi kovanci za 3 evre, bi dobili nekako takšen odgovor: "Ne, trenutno ni kovancev z vrednostjo 3 evrov v obtoku. V Evropski uniji so kovanci standardno izdani v nominalnih vrednostih 1, 2, 5, 10, 20 in 50 centov ter 1 in 2 evra. Kovanci s specifično vrednostjo 3 evrov niso del standardne valute. Običajno so kovanci izdani v vrednostih, ki so potence števila 10 (npr. 1, 10, 100 evrov). V nekaterih državah so izdani spominski ali zbirateljski kovanci z različnimi nominalnimi vrednostmi, vendar ti niso običajno v obtoku in so namenjeni zbirateljem."

dbs.si

Vse lepo in prav. Kovanci za 3 evre v Evropski uniji že res niso uradno plačilno sredstvo. Toda tudi umetna inteligenca se moti in nima vedno prav. Kovanci za 3 evre v Sloveniji obstajajo. So zbirateljski, a služijo tudi svojemu osnovnemu namenu: plačilu takšnih in drugačnih dobrin. Toda na tej točki se marsikje zalomi. Številni Slovenci so že poročali, da so imeli resne težave, saj prodajalci kovanca za 3 evre preprosto niso želeli sprejeti. Češ da ga ne prepoznajo, da je ponarejen, da se z njim ne da plačevati. 

Toda kot pravi šesta točka 5. člena zakona o priložnostnih kovancih, so zbirateljski kovanci, med katere spada tudi kovanec za 3 evre, zakonito plačilno sredstvo na območju Slovenije. Trgovec, ki ne želi sprejeti takšnega kovanca, bi bil dejansko lahko celo kaznovan

dbs.si

Slovenija je v preteklosti izdala kar nekaj kovancev za 3 evre, med drugim v čast slovenskemu športu, ob 110. obletnici rojstva slovenskega pisatelja Borisa Pahorja, 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame, 30. obletnici državnosti Republike Slovenije, 300. obletnici Škofjeloškega pasijona, 30. obletnici plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije, 100. obletnici konca prve svetovne vojne, 100. obletnici priključitve Prekmurja k matični domovini, 100. obletnici Majniške deklaracije in še bi lahko naštevali. V odtoku je torej kar nekaj kovancev za 3 evre, a je hkrati res, da jih je večina vendarle v lasti zbirateljev. Toda sem in tja se kakšen najde tudi v odtoku in tedaj hočeš nočeš pride tudi do nevšečnosti.

Ob tem pa pozor: zbirateljski kovanci, izdani v Sloveniji, so plačilno sredstvo le v Sloveniji. Na tujem pač ne! 

dbs.si
dbs.si

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol