22. 2. 2024, 15:49 | Vir: STA

Slovenija bo Palestincem namenila za skoraj en milijon evrov pomoči

Profimedia

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem (UNRWA) namenila 500.000 evrov. Obenem je sprejela tudi sklep o materialni pomoči palestinskemu civilnemu prebivalstvu, ki mu bo namenila hrano in opremo za nastanitev v ocenjeni vrednosti 434.105 evrov.

Z odločitvijo o nadaljnjem financiranju UNRWA se je vlada odzvala na poziv generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, ki je mednarodno skupnost pozval, naj zagotovi kontinuiteto delovanja te ključne agencije za zagotavljanje humanitarne dejavnosti v Gazi. Kot je opozorila vlada, namreč pomanjkanje sredstev UNRWA predstavlja tveganje za popoln zlom humanitarnega sistema - tako v Gazi kot na Zahodnem bregu ter v begunskih taboriščih v Jordaniji, Libanonu in Siriji.

V luči obtožb o sodelovanju 12 zaposlenih pri UNRWA v napadu palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki jih trenutno preiskuje neodvisna komisija pod vodstvom nekdanje francoske zunanje ministrice Catherine Colonna, je vlada izrazila pričakovanje, da bosta tako UNRWA kot širši sistem ZN ustrezno ukrepala v procesu revizije in preiskave.

Profimedia

Obenem bo vlada Palestincem namenila tudi materialno pomoč v obliki hrane in opreme za nastanitev v ocenjeni vrednosti 434.105 evrov. Letalski prevoz pomoči naj bi izvedli z letalom Slovenske vojske C17, in sicer preko Jordanije. Pošiljko bo prevzela humanitarna organizacija Jordan Hashemite Charity Organisation, ki jo je predlagalo jordansko zunanje ministrstvo.

Profimedia

Pomoč bo zagotovljena iz zalog, s katerimi razpolagata Slovenska vojska ter Uprava RS za zaščito in reševanje, je pojasnila vlada in navedla, da bo Slovenija v okviru paketa pomoči Palestincem namenila 10.560 kompletov suhih dnevnih obrokov, 2500 odej in 1000 ležalnih podlog.

Pomoč bo vsebovala tudi donacijo Karitasa s pošiljko palete mleka v prahu ter Rdečega križa s pošiljko palete otroških plenic in palete otroške hrane. Gre sicer za prvo materialno pomoč Slovenije palestinskemu civilnemu prebivalstvu na območju vojaških spopadov v Gazi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord