22. 2. 2024, 08:23 | Vir: STA

Izrael nadaljeval z napadi na Gazo: ubitih je bilo 99 ljudi

Fotografija je simbolična.

Profimedia

V senci nasilja potekajo diplomatska prizadevanja za prekinitev ognja.

Izrael je nadaljeval z nočnimi napadi na Gazo, kjer je bilo do jutra ubitih 99 ljudi, je sporočilo tamkajšnje zdravstveno ministrstvo. Vojska je ciljala tudi Rafo na skrajnem jugu palestinske enklave. Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, v senci nasilja potekajo diplomatska prizadevanja za prekinitev ognja.

Iz Rafe, kjer se nahaja okoli 1,5 milijona ljudi, prihajajo poročila o številnih napadih izraelske vojske. Mesto, ki je pred vojno štelo manj kot 200.000 ljudi, je zadnji večji kraj v Gazi, ki ga še niso zasedle izraelske kopenske sile. V senci kontinuiranih napadov sicer potekajo pogovori o možnostih za obnovitev prekinitve ognja v Gazi.

Profimedia

Član izraelskega vojnega kabineta Beni Ganc, ki je minuli teden 10. marec opredelil kot skrajni rok za kopensko ofenzivo v Rafi - če Hamas prej ne vrne zajetih talcev - je povedal, da obstajajo prizadevanja za nov načrt vrnitve talcev.

V Izrael bo medtem danes iz Egipta prispel odposlanec Bele hiše za Bližnji vzhod Brett McGurk. Da je v Kairu tudi njihov vodja Ismail Hanija, je potrdilo palestinsko islamistično gibanje Hamas.

Vodja humanitarne službe ZN Martin Griffiths pa je izkoristil aktualno srečanje zunanjih ministrov skupine G20 v Braziliji, da je šefe diplomacij najvplivnejših držav na svetu pozval, naj izkoristijo svojo moč za dosego miru v Gazi. V zapisu za katarsko televizijo Al Jazeera je opozoril, da bosta v nasprotnem njihov molk in neukrepanje pomenila, da bo "več žensk in otrok odvrženih v odprte grobove v Gazi".

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol