T. R. | 21. 2. 2024, 16:10

Odmevno razkritje: je to pretresljiv razlog za smrt Alekseja Navalnega? Umrl naj bi zaradi ...

Profimedia

Vodja skupine za človekove pravice Vladimir Osečkin trdi, da pozna njegov vzrok smrti. 

Ruski opozicijski voditelj Aleksej Navalni je v petek umrl v taborišču v Sibiriji, kjer je bil zaprt. Dogodek odmeva po vsem svetu, sprožil je val ogorčenja, njegovi podporniki pa so Kremelj obtožili, da je odgovoren za njegovo smrt.

Ni še uradno potrjeno, kako je umrl, je pa Vladimir Osečkin, ki je ustanovil skupino za človekove pravice Gulagu.net, za častnik The Times povedal, da je prepričan, da je bil Navalni ubit s tehniko "enega udarca", ki naj bi bila značilna za KGB.

Profimedia

Po poročanju neodvisnih medijev je zdravnik razkril, da je imel Navalni na glavi in prsih modrice, ko so 47-letnikovo truplo pripeljali v okrožno klinično bolnišnico v Salekhardu. Neimenovani reševalec je dejal, da so modrice na prsih lahko dokaz, da so ga zdravniki poskušali oživljati. Osečkin je mnenja, da so bile modrice dokaz za to, kako je bil Navalni ubit, poroča Yahoo News.

"Mislim, da so ga najprej poskušali oslabiti tako, da so ga pustili na zelo nizkih temperaturah. Temperature se tam namreč lahko spustijo do - 27 stopinj Celzija. Nekoga, ki je izpostavljen takšnih razmeram, je nato veliko lažje ubiti v nekaj sekundah, če ima operativec pri tem nekaj izkušenj, kar pa je stara metoda oddelkov posebnih enot KGB. Operativci so namreč usposobljeni tako, da lahko človeka ubijejo z enim samim udarcem v srce," je dejal Vladimir Osečkin.

Borut Živulović/BOBO

Ruske oblasti so izjavile, da vzrok smrti Navalnega še vedno ni znan in hkrati zavrnile izročitev njegovega trupla za naslednja dva tedna, saj se nadaljuje predhodna preiskava, so povedali člane njegove ekipe. Ekipa Navalnega je rusko vlado obtožila, da zavlačuje in poskuša skriti dokaze.

Bo Julija Navalna nadaljevala njegovo delo?

Julija Navalna je sicer v ponedeljek objavila posnetek, v katerem je Kremelj obtožila, da so ubili njenega moža. Navalnega je spoznala v zgodnjih dvajsetih letih na počitnicah v Turčiji leta 1998. Do poskusa njegove zastrupitve leta 2020 je ostala v senci njegove politične kariere, zdaj pa obljublja, da bo nadaljevala njegov boj.

Tri dni po moževi smrti je pozvala svoje ruske sodržavljane naj "izkoristijo vsako priložnost" za boj proti režimu Vladimirja Putina. Ob tem je obljubila, da bo nadaljevala njegovo delo, zato se zdi, da se pripravlja, da bo svojega moža zamenjala na položaju vodilne opozicijske osebnosti v državi, poroča Sky News. 47-letna Julija, mati dveh otrok, se doslej ni javno izpostavljala, dejstvo pa je, da jo čakajo številni izzivi, če bo stopila v čevlje svojega preminulega moža.

Borut Živulović/BOBO

Ekonomistka, ki je Navalnega srečala na počitnicah

Leta 1976 se je rodila kot Julija Borisovna Abrosimova in odraščala v Moskvi. Njena mati je bila zaposlena na ministrstvu za industrijo, oče Boris Ambrosimov pa je bil uspešen znanstvenik. Študirala je ekonomijo na prestižni ruski univerzi Plehanov in naj bi delala kot ekonomistka v moskovski banki. Pred ustanovitvijo lastnega političnega gibanja sta bila s preminulim možem člana ruske liberalne stranke Jabloko.

Ko je leta 2012 ustanovil stranko Ljudska zveza, je bila žena Navalnega pogosto ob njem na shodih in tudi sodiščih, ko ga je Kremelj začel preganjati na podlagi neutemeljenih obtožb. Jan Dollbaum, soavtor knjige Navalni: Putinov sovražnik, prihodnost Rusije, je za Sky News povedal, da so jo želeli predstaviti kot "ženo, ki podpira moža, a tudi kot neodvisno, sodobno osebo". Izpostavil je še: "Družina je bila videti kot sorodna, polna naklonjenosti drug drugemu."

Profimedia

V nasprotju z njegovimi tveganimi in odmevnimi političnimi dejavnostmi je njegova žena poudarjala, da želi ohraniti čim bolj normalno, družinsko življenje. "Moja glavna naloga je, da najina družina kljub vsemu ostane enaka," je nekoč povedala za Harper’s Bazaar. V z oskarjem nagrajenem dokumentarnem filmu o Navalnem je ostala večinoma v ozadju, njuni otroci pa so bolj zavzeto sodelovali pri organizaciji njegovih kampanj na družbenih omrežjih.

Vendar pa je njena predanost Navalnemu ostala jasna. Ko je film lani prejel oskarja, je v svojem govoru dejala: "Moj mož je v zaporu samo zato, ker je povedal resnico. Moj mož je v zaporu, ker brani demokracijo. Sanjam o dnevu, ko boš svoboden in bo naša država tudi ponovno svobodna. Ostani močan, moja ljubezen." Zadnja objava Navalnega na Instagramu je bilo sporočilo ženi na valentinovo: "Draga, s teboj je vse kot pesem: med nama je tisoče kilometrov, vendar čutim, da si vedno blizu in da te imam vedno bolj rad."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol