1. 6. 2022, 20:14 | Vir: STA

Slovenija ima novo vlado. Koliko poslanskih glasov je dobila?

Bobo
Slovenija ima novo vlado. Koliko poslanskih glasov je dobila? (foto: Bobo)

Po besedah novega predsednika vlade je ministrska ekipa uravnotežena tudi po spolu. Koliko odstotkov je ministric?

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil predsednik stranke Gibanje Svoboda Robert Golob. Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Anže Malovrh/STA

Za vladno ekipo tudi poslanec madžarske narodne skupnosti

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode (ena od poslank je še vedno bolniško odsotna), SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath (poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža se glasovanja ni udeležil).

Novi ministri so že zaprisegli

Nova vladna ekipa bo, tako kot prejšnja, sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado po napovedih sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Bobo

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred DZ že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Ekipa izkušenih politikov

Golob je ob uvodni predstavitvi liste ministrskih kandidatov dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj da mora vlada biti takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. Vlada je uravnotežena tudi po spolu, saj je več kot 40 odstotkov ministric, je poudaril. Izrazil je prepričanje, da bo vladna ekipa delala dobro.

Anže Malovrh/STA

Prva seja že danes

Po napovedih se bodo novi ministri s premierjem Golobom še danes sestali na prvi seji vlade, ki bo, glede na prakso, predvidoma namenjena tudi najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.