11. 6. 2022, 08:11

Slovenija med 180 državami SEDMA na svetu

Profimedia

Pri vodilni državi so izpostavili prizadevanja za promocijo čiste energije in trajnostnega kmetijstva. 

 Glede na kazalec okoljske učinkovitosti (Environmental Performance Index - EPI), ki ga izračunavajo na ameriški univerzi Yale, je Slovenija sedma v svetu.  Pred njo so Danska, Združeno kraljestvo, Finska, Malta, Švedska in Luksemburg. Kazalec EPI naj bi predstavljal stanje trajnostne skrbi za okolje v posameznih državah.

Izračunavajo ga na osnovi 40 kazalnikov na enajstih okoljskih področjih. "EPI nakazuje, katere države najbolje naslavljajo okoljske izzive, s katerimi se soočajo vse," so avtorji raziskave zapisali na spletni strani EPI.

Danska se je uvrstila na prvo mesto z rezultatom 77,9 točke, sledita Združeno kraljestvo s 77,7 in Finska 76,5 točke. Malta je zbrala 75,2 točke, Švedska 72,7 in Luksemburg 72,3 točke.

Ohranjamo naravo

Slovenija je na sedmem mestu s 67,3 točke. Sledijo ji Avstrija, Švica in Islandija. Na dnu lestvice so Pakistan, Bangladeš, Vietnam, Mjanmar in Indija.

"Države z najvišjim številom točk kažejo dolgoletna in nenehna vlaganja v politike v prid zdravja okolja, ohranjanja biotske raznovrstnosti in habitatov, ohranjanja naravnih virov in zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov," piše v končnem poročilu.

Pri Danski so izpostavili prizadevanja za promocijo čiste energije in trajnostnega kmetijstva, pri Združenem kraljestvu in Finski zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v zadnjih letih. Med največjimi razočaranji so po navedbah avtorjev poročila ZDA na 43 mestu zaradi nazadovanja na okoljskem področju v času vladavine predsednika Donalda Trumpa.

Slovenija je deležna pohval med drugim zaradi svojih prizadevanj za ohranjanje narave. "V okviru evropske pobude Natura 2000 je Slovenija zaščitila več kot 30 odstotkov svojega ozemlja, kar je več kot katera koli druga evropska država. Zato jo nekateri kličejo Park Evrope," piše v zaključnem poročilu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord