J. Z. | 22. 8. 2022, 14:20

Slovenija očarala novinarje uglednega britanskega časnika: KAJ jih je prepričalo?

Profimiedia

Čeprav živimo v majhni državi, pa ta pogosto pritegne pozornost tujih medijev in turistov. Ti ne morejo prehvaliti vsega, kar ponuja na v razdalji le nekaj sto kilometrov.

Slovenska prestolnica je pristala na seznamu petih najbolj trajnostnih turističnih destinacij v Evropi, ki ga pripravlja britanski Guardian

Kot so zapisli, je Slovenska turistična organizacija predstavila novo "Zeleno wellnes kolesarko pot". Krožna pot, dolga okrog 320 kilometrov, ki se začne v Ljubljani, povezuje slovenske terme s kraji na severu državi pri Avstirjski meji in kraji na jugu.

Turiste popelje skozi gore, polja in vinograde. Med potjo si lahko ogledajo tudi številna jezera in pivsko fontano. Del poti se vije tudi skozi Kamnik in naprej do Term Snovik in Tuhinjske doline. 

Profimedia

Rezorti na poti turistom ponujajo številne luksuzne rezorte, ki spodbujajo kolesarjenje in uporabo ekološko pridelane hrane in okolju prijaznih materialov. 

V termah pa lahko turisti uživajo v termalni vodi  in mineralno vodo tudi pijejo. Na voljo so jim tudi savne in masaže. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Feel Slovenia (@feelslovenia)

Pot turiste vodi tudi minimo najstarejše trte v Mariboru in zdravilišča v Rogaški Slatini, kjer se številni ustavijo v zdravilišču. 

Slovensko mediteransko podnebje ponuja dobre pogoje za kolesarjenje v celem letu, predvsem pa med aprilom in oktobrom. 

Profimedia

Poleg slovenske kolesarske poti so se na seznam Guardiana uvrstili še: trajnostni mestni oddih v Berlinu, opazovanje ptic v španski Extremaduri, britanski festival hoje in poljska kolesarska pot Green Velo. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord