Uredništvo | 29. 6. 2023, 20:00

Turistka v Sloveniji začudena: "Kako to, da ta prelepa država nima nočnega življenja?" Takšnih odgovorov ni pričakovala

Profimedia

"Le zakaj sem s seboj prinesla oblačila za večerno zabavo, če pa nimam kam iti?" je izlila svoje razočaranje.

Slovenijo so tudi to poletje preplavili turisti z vseh koncev sveta in večina med njimi ne skriva navdušenja nad našo državo. Všeč jim je predvsem raznolikost tukajšnje narave, kot pišejo na popotniških forumih, lahko v enem dnevu zjutraj obiščejo slovenske gore, zvečer pa skočijo v morje. Poleg tega ugotavljajo, da je zelena barva slovenskih gozdov in travnikov tako posebna in intenzivna, kot je niso videli še v nobeni drugi državi, ki so jo obiskali. Tudi najrazličnejših dejavnosti jim tu ne zmanjka, saj jim Slovenija ponuja ogromno število tako športnih kot prostočasnih aktivnosti.

Profimedia

A ko sonce zaide ...

Po zelo aktivnem dnevu po navadi sledi večerja v kateri od slovenskih restavracij, pijača ali morda dve in tu se dan za večino zaključi. A ne za vse. Tisti morda malo mlajši in bolj energični si obetajo nadaljevanje večera, v primeru, da se ta razvije v kaj bolj veselega in poskočnega, še toliko bolje. Po mnenju nekaterih turistov, ki se mudijo v Sloveniji ali so nas v preteklosti obiskali, pa se v tem trenutku pojavi problem.

"Zakaj ta prelepa država nima nočnega življenja?" je vprašanje v popotniškem forumu Slovenia Travel Forum na Facebooku zastavila članica, njena objava je že kmalu dosegla na tisoče ljudi. Eden od komentatorjev ji je takoj razložil, da gredo Slovenci radi zgodaj k počitku in da niso "nočne ptice". Sledilo je kup odgovorov o tem, da Slovenci pač več dajo na jutranji sprehod v naravi, kot pa na nočno divjanje po lokalih in diskotekah. Ter da v prvi vrsti stremijo k temu, da bi ohranili svojo državo lepo in neokrnjeno: "Resnična lepota zahteva lepotni spanec," smo lahko prebrali.

Facebook/Slovenia Travel Forum/posnetek zaslona

S pojasnili ni bila zadovoljna 

"Ljudje, saj ne govorim o divjanju, temveč o nečem, kar je popolnoma normalno povsod drugje po svetu, še kakšna pijača po enajsti uri zvečer in malo plesa, kako bi lahko to uničilo lepoto neke države?" je sledil njen tokrat malce bolj buren odziv.

Veliko popotnikov, pa tudi slovenskih članov skupine, ji je namignilo, da bi bilo morda zanjo vendarle bolje, da si naslednjič za dopust izbere katerega od španskih ali hrvaških otokov ali naj se morda celo zapelje do srbske prestolnice, kjer so res pravi žuri doma. So se pa našli tudi takšni, ki so ji skušali pomagati s konkretnimi informacijami in spletnimi povezavami do poletnih festivalov in gasilskih veselic.

"Zabave se v Sloveniji odvijajo v 'zaodrju', za kaj takega moraš poznati prave ljudi, s pravimi informacijami," je nekdo zapisal.

"Slovenci raje pijejo doma"

Tako je na njeno vprašanje odgovorila pri nas živeča tujka in ji pojasnila: "Veliko ljudi v Sloveniji proizvaja alkohol, zato prevladujejo dogodki, kot so vinske degustacije in pivski festivali. Ko pride noč, ne boš imela priložnosti iti ven in plesati, ljudje tu raje pijejo doma."

Profimedia

Medtem se je ob njenem vprašanju zelo razpisal uporabnik iz Velike Britanije: "Moje mnenje je (in vem, da drugi morda mislijo drugače), da lepa dežela potrebuje dnevno svetlobo, da jo vidi.

Profimedia

Moji najlepši trenutki v Sloveniji so bili vedno ob prvem svitu: kopanje v Blejskem jezeru ob zori, preden se vsi turisti prebudijo, vzpon na vrh Triglava in opazovanje sončnega vzhoda, hoja skozi staro mesto ob zori in jutranji pogovor z drugimi zgodnjimi pticami ..."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol