J. B. | 3. 12. 2022, 08:57

Sloveniji grozi nevarnost: vremenoslovci poslali svarilo, poglejte, kje bo potrebna največja mera previdnosti

Profimedia

Na severu države bo ponekod tudi snežilo, toda sneg ni razlog, zakaj bo sobota zaradi vremenskih nevšečnosti precej neprijeten dan.

Slovenija se je prebudila v vse prej kot prijetno jutro. Nad državo so se nagnetli črni oblaki, ki bodo za vikend poskrbeli, da bodo sončni žarki le lep spomin za vse prebivalce Slovenije. V večjem delu države bo deževalo, ponekod na severu snežilo. Vremenoslovci medtem opozarjajo na prav posebno nevarnost: pojavil se bo žled, ki bo bo najmočnejši v pasu od Trnovskega gozda do Kočevskega.

Ni tako kot leta 2014 

"V soboto se bosta ob padavinah od jutra do večera predvsem na območju Notranjske in Kočevske med približno 500 in 1000 m nadmorske višine pojavljala žled in poledica. Omenjena pojava bosta zjutraj in dopoldne možna tudi v višjih legah osrednje in severovzhodne Slovenije, vendar bosta manj izrazita," so sporočili iz agencije ARSO.

"Posledice je težko predvideti. Treba je povedati, da vendarle nismo sredi zime, kot je bilo zloglasnega leta 2014, ko je bilo februarja in je bilo vse ohlajeno. Proces bo trajal približno en dan, potem se bo že toliko segrelo, da bo šlo v dež in bo spihalo tudi ta hladni zrak v nižjih plasteh. Ne pričakujemo kakšnih prav izjemnih ledenih akumulacij, čeprav se nikoli se ne ve. Če bo veter malce močnejši, bo lahko ta hladni zrak že malo prej spihalo in se bo že prej začel led taliti. Ampak velike skrbi naj ne bi bilo," je za Odmeve povedal vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol