R. K. | 2. 12. 2022, 09:07

Snežne padavine zajele Slovenijo: se bo sneg obdržal?

Žiga Živulović jr./Bobo

Začenja se zimsko vreme z nižjimi temperaturami in snežnimi padavinami. Vremenoslovci predvidevajo, kdaj bi lahko snežna odeja prekrila tudi nižje predele.

Po nekaterih delih Slovenije je ponoči snežilo, a snežna odeja zaradi višjih temperatur države še ne bo prekrila. Snežilo je do 500 metrov nadmorske višine, pod to mejo so bile ponekod med snežinke pomešane dežne kaplje. Meteorologi podobno napovedujejo tudi za soboto.

Ponoči so Slovenijo zajele padavine, ki bodo dopoldne od juga postopno ponehale. Tudi nova snežna pošiljka v višje ležečih krajih ni bila preveč obilna. Na Kaninu je zapadlo sedem centimetrov snega, snežilo pa je tudi na Kredarici, Treh Kraljih na Pohorju, Zelenici, Pavličevem sedlu, Kumu, Vršiču, Voglu, Sviščakih, Krvavcu, Miklavžu na Gorjancih, Korenskem sedlu, Rudnem polju, Blegošu, Predelu in Babnem Polju, poroča N1.

Sneg je zapadel tudi v Kočevju, nekaj pa so ga bila deležna tudi slovenska smučišča. Pobelilo je središče Kranjske Gore, na Pohorju in Rogli pa je snežna odeja debela 35 centimetrov. Na Krvavcu je 20 centimetrov snega, na Voglu 28 in na Kaninu 22 centimetrov. Počasi se začenja tudi smučarska sezona. Na Pohorju so nekatere žičnice zagnali že konec prejšnjega tedna, na Rogli smučišča odpirajo ta vikend.

Kdaj bo sneg pobelil tudi nižine?

Po napovedih vremenoslovcev lahko sneženje pričakujemo tudi v soboto. Padavine se bodo že zjutraj in dopoldne razširile nad vso državo, a bo po nižinah večinoma deževalo. "V severni in osrednji Sloveniji bo jutri lahko sprva snežilo tudi do nižin, tekom dneva pa se bo z dotokom toplejšega zraka v višinah tudi višina sneženja postopoma dvigala," je za N1 povedal meteorolog Branko Gregorčič.

Kot je dejal, se lahko zgodi, da bo v soboto zjutraj pobeljena tudi Ljubljana, vendar se sneg ne bo obdržal. Vremenoslovci še največjo pošiljko snega pričakujejo v Julijskih Alpah.

Vremenske razmere bodo ponekod tudi brez snega precej neugodne. Po nekaterih delih Notranjske in Kočevskega veremenoslovci v legah med 500 in 1.000 metri nadmorske višine pričakujejo dež, ki bo zmrzoval. Na Primorskem se bo okrepila tudi burja. Jutranje temperature se bodu spustile od -1 do 2 stopinji Celzija, na Primorskem okoli 5 stopinj. Najvišje dnevne temperature bodo od 0 do 3 stopinje, na Primorskem do 10, piše N1

Kot je še povedal Gregorčič, v bližnji prihodnosti "resnih napovedi za sneg do nižin še ni". Zapadel bi lahko šele po 10. decembru.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord