R. K. | 4. 8. 2022, 08:29

Slovenijo je zopet streslo: kje so potres najbolj čutili?

Profimedia

Slovenijo relativno pogosto trese, a sunki na srečo največkrat niso tako uničujoči. Koliko let je minilo od doslej najhujšega potresa pri nas?

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so ob 5.13 zabeležili šibek potresni sunek, magnitude 2,4. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 44 kilometrov severozahodno od Ljubljane, v bližini Podbrda.

Sunek so čutili Gorenjci in Primorci

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili posamezni prebivalci več krajev na Gorenjskem in severnem Primorskem, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje.

Twitter/Anadolu Agency

Večina potresov v Sloveniji je blagih

Tla se sicer pri nas in v naši nesposredni okolici tresejo precej pogosto, a je večina potresov zelo blagih, z magnitudo pod 1. Tisti z magnitudo 2 ali več so redki. 

Najmočnejši potres, ki je kadarkoli prizadel območje Slovenije, se je zgodil davnega 26. marca 1511 na Idrjskem. Sunek je takrat dosegel magnitudo 7,9, zaradi potresa pa je umrlo med 12.000 in 15.000 ljudi.

Idrija je bila v potresu skoraj popolnoma porušena, sunki pa so med drugim močno poškodoval tudi škofjeloški grad in ljubljanske Križanke.