R. K. | 2. 5. 2023, 09:11 | Vir: STA

Slovenijo v zadnjih urah kar dvakrat streslo: je potres vrgel iz spanca tudi vas?

Profimedia/fotomontaža

Sunka so po podatkih agencije za okolje čutili na Štajerskem in na Dolenjskem.

Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so v ponedeljek, 1. maja, ob 21.54 zabeležili zmeren potresni sunek, magnitude 1,4. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 86 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Podčetrtka.

Intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici, potres pa so čutili prebivalci Podčetrtka in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na Agenciji RS za okolje (ARSO).

Profimedia

Potres tudi v bližini Brežic

Nekoliko močnejši potresni sunek, magnitude 2,1, pa so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili v torek, 2. maja, ob 7.54. Po prvih podatkih je bilo žarišče potresa 79 kilometrov vzhodno od Ljubljane, v bližini Brežic.

Tudi intenziteta drugega potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. Potres so čutili prebivalci Brežic, Krškega in okolice, so še sporočili iz Urada za seizmologijo na ARSO.

Jože Suhadolnik/Bobo

Velikonočni potres

Do najmočnejšega potresa, ki je v zadnjih desetletjih prizadel Slovenijo, je prišlo na veliko noč aprila 1998. Potres z magnitudo 5,6 je nič hudega sluteče prebivalce Zgornjega Posočja presenetil ravno v času velikonočnega kosila, za seboj pa je pustil pravo razdejanje. 

V Bovcu in okolici je bilo med potresom poškodovanih ogromno stavb. Njihovo obnovo so končali šele leta 2009, več kot deset let po dogodku. Kljub temu pa vsi poškodovani objekti niso bili nikoli obnovljeni. Državno tehnično pisarno, ki je skrbela za obnovo, so zaprli pred nekaj dnevi.

Jože Suhadolnik/Bobo

Nekatere objekte, ki so po velikonočnem potresu postali nevarni, so morali tudi podreti, je ob obletnici potresa spomnil bovški župan Valter Mlekuž.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol