A. B. | 9. 3. 2023, 19:33

Slovenska balerina prejela neverjetno in hvalevredno strokovno priznanje: odigrala je tudi Julijo Shakespearjeve tragedije

Facebook/AMEU - Dance Academy

Prejela je nagrado za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti. 

V ljubljanski operi so podelili najvišja strokovna priznanja s področja baletne umetnosti v Sloveniji. Podelilo jih je Društvo baletnih umetnikov Slovenije, v sodelovanju s Slovenskim narodnim gledališčem Opera in balet Ljubljana ter Slovenskim narodnim gledališčem Maribor. 

Strokovno priznanje je prejela tudi Antoneta Turk. Turkova je odraščala v Grobelnem, svojo plesalno pol pa je začela pri celjskem Harkleinu, poroča Celje.info. Leta 2021 je zaključila študij na Madžarski baletni univerzi v Budimpešti, kjer je študirala kot štipendistka Ministrstva za kulturo, so o njej zapisali na strani Sigledal.org. Trenutno deluje kot pogodbena sodelavka v SNG Opera in balet Ljubljana.

Prejela je nagrado Lydie Wisiakove za izjemne dosežke na področju baletne umetnosti. Priznanje se sklicuje na predstave v obdobju zadnjih treh let. Te so vključevale vlogo dekleta v predstavi Leseni princ, za vlogo Julije v baletu Romeo in Julija in za vlogo Mihaele v baletu Carmen. 

Nagradi za posebne dosežke sta prejela tudi Filip Jurič in Tomaž Viktor Abram Golub. Jurič se je jeseni 2014 pridružil baletnemu ansamblu SNG Maribor, kjer je plesal vidnejše vloge v predstavah klasičnega baleta, kot so: Labodje jezero (Pas de trois), Gusar (Lankendem, suženj), Giselle (kmečki pas de deux), Silfida (Gurn), Grk Zorba (Yorgos), Pepelka (Varuh užitka) in mnoge druge.

Filip Jurič je prejel nagrado za posebne dosežke.

Filip Jurič je prejel nagrado za posebne dosežke.

Facebook/SNG Opera in balet Ljubljana

Abram Golub je za svoje delo prejel več nagrad, med drugim pa je odigral Harlekini v Romeu in Juliliji in glavno vlogo Kekca v istoimenski predstavi. 

Nagrado za življenjsko delo je prejela nekdanja prvakinja Baleta SNG Opera in balet Ljubljana ter baletna pedagoginja Nena Vrhovec.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord