N. V. | 31. 8. 2022, 19:32

Slovenska ministrica EDINA ni ploskala govoru von der Leyenove. Pojasnila je, zakaj

Twitter _Jaroschewski/Twitter brutusReloaded/fotomontaža

Mnogi uporabniki družbenih omrežjih njeno potezo označujejo za "sramoto brez primere".

Slovenska ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je na Blejskem strateškem forumu povzročila manjši incident.

Med govorniki je bila Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije, ki se je sklicevala na vojno v Ukrajini. Ob koncu govora so predsednici zaploskali vsi udeleženci, razen slovenska ministrica.

"Sramota brez primere"

To so uporabniki Twitterja že označili za 'incident'. ''Edina NI ploskala. Tole je državniški incident, pred vsem pa, sramota brez primere," so zapisali nekateri uporabniki Twitterja.

O čem je govorila von der Leyenova?

V nagovoru je poudarila, da ruski predsednik Vladimir Putin ne sme zmagati vojne v Ukrajini, če želimo ohraniti temeljna načela, kot sta pravica do samoodločbe in nedotakljivost meja. "Ukrajina pa mora zmagati to vojno," je dejala predsednica von der Leyen.

Pri tem je spomnila na sankcije, ki jih je zaradi invazije na Ukrajino proti Moskvi uvedla Evropska unija, ter finančno in vojaško pomoč Ukrajini. "Ukrajino bomo podpirali, dokler bo treba. To delamo za Ukrajino, to delamo zato, da bi ohranili evropske vrednote. Vendar pa to delamo tudi zato, da bi Rusiji in svetu pokazali, da ima kršenje mednarodno sprejetih pravil visoko ceno," je poudarila predsednica Evropske komisije.

"Mladi Ukrajinci sanjajo o boljši državi. Uspešni, pravični, zeleni, bolj demokratični. Te sanje se imenujejo Evropa. Pot modernizacije je namreč pot demokracije in tudi pot, ki vodi v Evropsko unijo," je poudarila predsednica Evropske komisije.

Zakaj ni ploskala?

Švarc Pipan je svojo potezo sicer na Twitterju pojasnila. Zapisala je, da je predsedničin govor sicer bil "izjemen". A v eni stvari se z njo ni strinjala.

"Iskreno verjamem, da v sodobnih vojnah ne more biti 'zmagovalcev in poražencev'," je napisala.

"Vojne ne prinašajo zmag ali zmagoslavja, le uničenje," je zapisala svoje mnenje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord