Nikola Vuković | 12. 9. 2023, 12:06

Slovenska predsednica Nataša Pirc Musar na procesu Brdo-Brioni poudarila: "Vedno smo pripravljeni pomagati"

Urad predsednice Republike Slovenije

Miren in konstruktiven dialog je pripeljal do sprejetja deklaracije, ki je bila na mizi že lani.

V Skopju je včeraj potekal proces Brdo-Brioni, letno multilateralno srečanje voditeljev držav Zahodnega Balkana. Proces, ki je prvič potekal 25. julija 2013 v Kranju, predstavlja multilateralno srečanje voditeljev naše regije, njegova pobudnika pa sta bila takratna slovenski in hrvaški predsednik Borut Pahor in Ivo Josipović. Glavni cilj tokratnega enoletnega vrha voditeljev naše regije je širitev Evropske unije na države Zahodnega Balkana.

Letošnje srečanje voditeljev regij je minilo brez večjih pretresov in napetosti, podpisana pa je bila tudi deklaracija, ki bi morala biti sprejeta že lani. Čeprav bi morala biti ena glavnih tem iskanje priložnosti za sodelovanje na področju podnebnih sprememb in preprečevanje bega mladih, je največji del deklaracije namenjen procesu širitve EU na države Zahodnega Balkana.

Slovenija podpira vse države

Ob srečanju voditeljev držav Balkana sta spregovorila tudi gostitelja tega vrha, predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar in predsednik Hrvaške Zoran Milanović. Pirc Musarjeva je poudarila, da je pogovor potekal v "mirnem in konstruktivnem tonu", s čimer se je strinjal tudi Milanović, ki je dodal, da je bil ton pogovora "veliko boljši, kot je bil v prejšnjih dveh letih". Milanović in Musarjeva sta poudarila, da so "največ pozornosti namenili približevanju držav, ki niso članice Evropske unije". "Največ pozornosti smo namenili približevanju Evropski uniji. Slovenija podpira vse države Zahodnega Balkana v procesu približevanja EU, tudi Hrvaško. Vedno smo pripravljeni pomagati," je dejala predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar.

Urad predsednice Republike Slovenije

Izjava, ki so jo na koncu podpisali vsi predsedniki, se nanaša na izboljšanje reformnih procesov kot tudi na obnovitev dialoga z institucijami EU. Ob tem je bilo v pogovoru poudarjeno, da je za izpolnitev teh ciljev in vstop v EU nujen stalen razvoj dobrih medsosedskih odnosov in medsebojnega sodelovanja. Poleg te teme so udeleženci srečanja razpravljali tudi o begu možganov mladih, makedonski predsednik Stevo Pendarovski pa je poudaril pomen "vloge vseh vodilnih ljudi pri ustvarjanju priložnosti, da mladi ostanejo in dosežejo svoje cilje v svoji državi".

Kar je zelo pomembno tudi za Slovenijo in kar nakazuje njeno trenutno politično smer, so dvostransko srečanje predsednice Pirc Musarjeve s kosovsko predsednico Vjoso Osmani ter s člani predsedstva BiH Željkom Komšićem, Denisom Bećirovićem in Željkom Cvijanovićem. Pirc Musarjeva je potrdila močno podporo Slovenije Kosovu ter Bosni in Hercegovini (kar je pred dnevi poudaril tudi Robert Golob) v procesu reform na poti do članstva v EU.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol