R. K. | 26. 10. 2023, 06:28

Znana Slovenka, ki je pri petindvajsetih zbolela za rakom, iskreno spregovorila o svoji bolezni

Danijel Čančarević

Tjaši Skubic se je po hudi diagnozi, ki jo je prejela, življenje obrnilo na glavo.

26-letna Tjaša Skubic je pred slabim letom izvedela, da je zbolela za rakom, točneje NK/T-celičnim limfomom. Zdraviti se je morala s kemoterapijo, obsevanji in presaditvijo matičnih celic.  Uspešna športnica in podjetnica, ki je tudi lastnica plesnega studia Monopole in znamke Zorya, je v pogovoru za Val 202 razkrila, kako je izvedela za svojo bolezen in kakšne težave so jo pestile, preden se je odločila, da bo obiskala zdravnika.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Skubic (@tjasa_skubic)

Dolgotrajen prehlad z zelo zamašenim nosom

V oddaji je dejala, da se tega, kako je potekal dan, ko je izvedela za diagnozo, sicer spominja, a so se ji podrobnosti nekako zameglile oziroma zabrisale. "Zdaj razumem, ko ljudje rečejo, da se kakšnih travmatičnih izkušenj sploh ne spomnijo, da je tako meglen spomin. Tako da zdaj vem,  čem govorijo." Razkrila je, da je bil to zanjo zelo težek dan, a so bili nekateri dnevi, ki so prišli za tem še težji. Šele kasneje je začela zares dojemati, kaj jo je doletelo.

Težave z zdravjem, ki so se ji pojavile, so bile po njenih besedah takšne, da se mnogo ljudi morda ne bi odločilo za obisk zdavnika. Bilo je kot nek dolgotrajen prehlad z zelo zamašenim nosom. "Veliko sem smrkala, zelo težko sem spala ponoči, ker nisem mogla dihati skozi nos." Tovrstne težave je sicer že od malega imela vsako zimo, a so se ji lansko leto simptomi pojavili zelo hitro - že avgusta, kar se ji je zdelo nenavadno.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Skubic | POLE DANCE (@tjasaskubic_poledance)

Ni se zavedala, da bi lahko šlo za nevarno bolezen

Da gre k zdravniku, jo je spodbudila prijateljica, ki je imela podobne težave in ji je zobozdravnik na sinusu odkril majhno cisto. To so nato z rutinsko operacijo odstranili in je lahko znova normalno zadihala. Z mislijo, da ima morda tudi sama kaj podobnega, se je naročila pri osebni zdravnici, ta pa jo je poslala k specialistu - otorinolaringologu. Zdravniku se je že po prvem pregledu zdela stvar nenavadna, kot nekaj, česar ne vidi pogosto. Predpisal ji je kapljice in jo na pregled znova naročil čez en teden.

Tudi na drugem pregledu ni bilo videti nič boljše, dobila je novo zdravilo in bila pri zdravniku znova naročena čez en teden. "Ko sem prišla tretjič, me je pregledal še njegov kolega v sosednji ordinaciji in oba sta se strinjala, da bi bilo smiselno opraviti biopsijo." Kot je dejala, sama takrat še ni dojemala, da bi lahko šlo za karkoli nevarnega. Predstavljala si je, da gre najbrž za polip ali kaj podobnega. Opravila je biopsijo in na rezultate čakala en mesec

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tjaša Skubic | POLE DANCE (@tjasaskubic_poledance)

Najuspešnejši način zdravljenja je kemoterapija

Ko so jo poklicali v ordinacijo in je opazila, da so namesto ene zdravnice prisotne kar tri in takoj dobila občutek, da nekaj ni čisto vredu. "Takoj so me posedle na stol, mi povedale, da se naj umirim. Potem so mi povedale, da gre za limfom." Izvedela je, da je najbolj učinkovit način zdravljenja s kemoterapijo in da se bo zdravila na onkološkem inštitutu ter jo z izvidi poslale naravnost na inštitut. Tja pa ni smela sama, zato je poklicala svojega fanta, ki je tja prišel v petih minutah: "Se prav spomnim, ko je prišel in ko sva se objela in so se nama obema ulile solze."

A kot je dejala, takrat ni bilo časa za izgubljati časa, odšla je na onkološki inštitut in njeno zdravljenje se je začelo. Poslali so jo na različne dodatne preiskave in jo že nekaj tednov kasneje sprejeli v bolnišnico. V celotnem pogovoru, ki ga lahko poslušate tukaj, je razkrila, kako je potekalo zdavljenje, kaj je bilo pri boju z boleznijo zanjo najtežje in kako se je s tem spoprijela. Sporočila je tudi dobro novico, da je bila njena borba uspešna in je bolezen zdaj v remisiji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord