7. 11. 2023, 17:23 | Vir: STA

Očitki o kršitvah in nepravilnostih v Slovenski vojski: odzval se je poveljnik 15. polka vojaškega letalstva

Borut Živulovič/Bobo

Janez Gaube je vse navedbe, ki so nakazovale tudi na to, da bi lahko bila ogrožena varnost letenja, zavrnil.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Janez Gaube je zavrnil očitke o domnevnih nepravilnostih v polku, med drugim o kraji materiala in alkoholiziranosti zaposlenih, saj da so netočne in neresnične. Dejal je, da so bili očitki obravnavani po celotni liniji vodenja in poveljevanja v vojski ter zavrženi tudi na okrožnem državnem tožilstvu.

RTV/Posnetek zaslona

Pripadniki polka visoko usposobljeni in profesionalni

V 15. polku vojaškega letalstva naj bi se namreč po poročanju medijev že nekaj časa dogajale številne nepravilnosti. Viri so za oddajo Dnevnik na Televiziji Slovenija (TVS) pojasnili, da v enoti prihaja tudi do groženj in šikaniranja, ob domnevni zlorabi alkohola pa naj bi se dogajale tudi kraje vojaškega letalskega materiala. Dokazano naj bi bilo, da so poveljniki oziroma nadrejeni s tem seznanjeni in kljub temu, da do večjih nesreč še ni prišlo, gre le še za vprašanje časa, je navedel vir.

"Vse te navedbe, ki smo jih gledali v prispevku so netočne in neresnične," je v odzivu dejal poveljnik 15. polka vojaškega letalstva Gaube. "Pripadniki 15. polka in slovenskega vojaškega letalstva so visoko usposobljeni, profesionalni in zelo zagnani za svoje delo," je dejal.

Slovenska vojska

Nikoli ni prišlo do odtujitve materiala

To po njegovih besedah dokazujejo tako pri opravljanju svojih nalog kot pri velikih nesrečah, kot so bili tudi nedavni požari in ujme. "V kolikor bi bile te navedbe resnične, mi ne bi mogli delati pri požarih, poplavah, ne bi mogli vsakodnevno reševati življenj, prevažati organov v sistemu Slovenia transplant in tako naprej. Tako z vso odgovornosti trdim, da te navedbe niso resnične," je dejal.

Dodal je, da so bile navedbe obravnavane po celotni liniji vodenja in poveljevanja v Slovenski vojski, od generalštaba, ministrstva, kakor tudi na okrožnem državnem tožilstvu, kjer so bile vse te navedbe zavržene. "Z vso odgovornostjo trdim, da v 15. polku ni nikoli prišlo do odtujitve kakšnega koli materiala, kar se tiče rezervnih delov za letala in helikopterje," je dejal.

Daniel Novakovič/STA

Okrožno tožilstvo nepravilnosti ni potrdilo

Zatrdil je tudi, da varnost letenja v 15. polku nikoli ni bila ogrožena, saj imajo dvojno kontrolo - s strani vojske in s strani javne agencije za civilno letalstvo. Slednje ima pod kontrolo vse letenje in vse postopke, ki se izvajajo v 15. polku. Po pojasnilih obrambnega ministrstva je obveščevalno-varnostna služba zadevo preiskala in jo predala okrožnemu tožilstvu, ki pa nepravilnosti ni potrdil, zato nadaljnjih preiskovalnih dejavnosti ne načrtujejo je poročala TVS.

V Sindikatu varnosti, obrambe, zaščite in družine pa so opozorili, da je obveščevalno-varnostna služba v slehernem primeru preiskovala le poveljnika letalske enote, ne pa tudi generalštaba in ministrstva. Preiskovala naj bi namreč le domnevni mobing, ne pa tudi suma kadrovske korupcije in maščevanja. Predsednica sindikata Mileva Štukelj je za TVS med drugim povedala, da je vložena kazenska ovadba zoper ministra in načelnika generalštaba zaradi neukrepanja ob prijavah.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord