N. V. | 3. 8. 2023, 22:27

Kam je izginila slovenska zastava na ljubljanskem gradu?

Bobo

Uganka v Ljubljani je razrešena: poglejte, kaj se je zgodilo z zastavo na grajskem stolpu.

"Kam je izginila slovenska zastava na grajskem stolpu?" se glasi vprašanje, ki ga je meščan Ljubljane zastavil ljubljanski občini na na portalu Pobude meščanov.

V Javnem zavodu Ljubljanski grad so se uporabniku zahvalili za skrb in mu odgovorili, da je slovensko zastavo na vrhu razglednega stolpa odneslo neurje: "Kot verjetno veste, v letošnjem poletju divjajo močna neurja. Ob enem izmed teh neurij v preteklih dneh je strela udarila v drog ter ga uničila."

Pobude meščanov/posnetek zaslona

Slovenska zastava zdaj ponovno plapola na stolpu, kar pomeni, da so na ljubljanski občini drog za zastavo že zamenjali.

"Ljubljanska zastava naj pa izobešena kje drugje na gradu"

Meščan je mnenja, da bi bilo glede na velikost zastav bolje, da bi bila na vrhu stolpa res izobešena le ena – državna zastava. "Ljubljanska pa naj pa izobešena kje drugje na gradu," je zapisal.

Z Javnega zavoda Ljubljanski grad so mu pojasnili, da je grad "od leta 1905 v mestni lasti, zato je povsem razumljivo, da je na razglednem stolpu nameščena ljubljanska zastava".

Jaka Vinsek/Bobo

Na ljubljanskem gradu je včasih plapolala le zeleno-bela občinska zastava, po več pozivih dela javnosti in politike, da bi morala nad mestom viseti tudi slovenska zastava, pa so na občini leta 2018 sprejeli "tehnično rešitev", ki omogoča, da s stolpa, ki je priljubljena turistična točka, plapolata obe zastavi, poroča N1.