R.S. | 29. 9. 2022, 07:00

Kaj se dogaja? Turistom obljubljamo zeleni biser, ko pridejo k nam, pa doživijo ŠOK

Profimedia/N1/Denis Sadiković

Čuti se oster vonj po gnilobi, območje naj bi bilo polno blata, posušenih alg, mulja in pene. Nad stanjem so zaskrbljeni ne samo domačini, ampak tudi turisti z visokimi pričakovanji.

Zelenci spadajo med naravne znamenitosti Slovenije, ki niso priljubljeni samo med Slovenci, temveč tudi med turisti. Na uradni strani Kranjske Gore Zelence opisujejo kot "smaragdno zeleno jezero, iz katerega vrejo iz plasti jezerske krede, ki daje vodi značilno modrozeleno barvo, številni izredno čisti in hladni izviri. Prav zaradi barve je jezero z močvirjem dobilo ime Zelenci."

Številni blogi Zelence opisujejo kot "čudovit košček neokrnjene narave, ki ga tako težko najdemo v današnjem svetu." Pa so res tako neokrnjeni? 

Blato, pena, vonj po gnilobi ...

V Zelencih ni več kristalno čiste vode. Zdi se, da je gorenjski dragulj le še senca samega sebe. V rezervatu prevladujejo motne luže, vode je malo, poroča N1. Čuti se oster vonj po gnilobi, območje naj bi bilo polno blata, posušenih alg, mulja in pene. Nad stanjem so razočarani tudi turisti, ki so imeli visoka pričakovanja.

Profimedia

Svoje razočaranje izražajo na spletu. "To je umazana jama, ki jo je izkopal bager," je le eden od takšnih komentarjev. Izsušeno jezero naj bi bilo posledica podnebnih sprememb. 

N1

Stanje Zelencev se ne bo popravilo čez noč. Metoda Rogelja iz kranjske enote Zavoda za varstvo narave nastala situacija skrbi. "Če vodo nekje odvzamemo in jo speljemo v Zelence, jo bo premalo drugod. Upam, da bomo kot družba lahko popravili škodo, ki smo jo povzročali desetletja in se zdaj kaže v podnebnih spremembah. Ali nam bo uspelo, je odvisno od vseh nas," je za omenjeni portal povedal Rogelj.

Pomembne padavine 

Padavine določajo, kdaj bodo Zelenci ponovno v barvah smaragda. "Raven vode na Zelencih se ves čas dviguje in niža, odvisna je namreč od padavin," je dejal Rogelj. Dodal je tudi, da lahko poleti pade gladina jezera za meter ali celo meter in pol. Prizna pa, da je trenutno stanje res nenavadno. "V taki obliki jih še nisem videl."

N1

Stanje pa ni zaskrbljujoče zgolj zaradi pomanjkanja vode, temveč tudi zaradi ekosistema, na katerega spremembe negativno vplivajo. Čeprav so živali in rastline na nihanje gladine vode navajene, pa niso prilagojene ekstremnim spremembam, poroča N1. Gorenjski biser je dom ranljivim živalskim vrstam, ki se uvrščajo na rdeči seznam ogroženih živalskih vrst, kot je na primer škrlatec, brkati netopir in živorodna kuščarica. Stanje rezervata bodo v prihodnjih dneh podrobno spremljali, za zdaj pa še ne morejo napovedati, kdaj se bo vrnil v prvotno stanje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.