P.M. | 28. 5. 2023, 06:00

Cerkve, gradovi, dvorci: Muzej Norosti z razstavo o edinstvenem obdobju naše zgodovine

Bobo/FB/Muzej Norosti/fotomontaža

Srednjeveški slog v gradbeništvu in umetnosti, po katerem slovi predvsem Pariz, je zaznamoval tudi slovensko arhitekturo.

V Muzeju norosti na gradu Cmurek na Tratah so v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje na ogled postavili novo stalno razstavo o gotski arhitekturi v Sloveniji. Z njo obeležujejo 100. obletnico rojstva umetnostnega zgodovinarja in konservatorja dr. Ivana Komelja (1923 - 1985).

Kulturnozgodovinski pomen

Razstava je zasnovana kot stalna postavitev v dveh gotskih sobah gradu. Gre za prenovljeno in razširjeno postavitev prve razstave gotske arhitekture na Slovenskem, ki so jo leta 1995 pripravili v tedanjem Arhitekturnem muzeju Ljubljana, sedanjem Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, in sicer v okviru projekta Gotika v Sloveniji, pri katerem je sodelovala vrsta slovenskih znanstvenih in kulturnih ustanov.

"Razstava je nastala kot druga v vrsti razstav zgodovinske arhitekture na Slovenskem in ima v ohranjeni obliki danes poseben kulturnozgodovinski pomen," sporočajo iz Muzeja norosti.

Raziskovanje gotske arhitekture pri nas 

S postavitvijo na Tratah razstava obenem opozarja na pomen gradu Cmurek v poznem srednjem veku, v obdobju gotske umetnosti in arhitekture, od sredine 13. stoletja do prvih desetletij 16. stoletja.

Lep primer gotske arhitekture pri nas je Žička kartuzija.

Lep primer gotske arhitekture pri nas je Žička kartuzija.

Tina Kosec/Bobo

Iz tega obdobja je v Sloveniji še danes ohranjenih več kot 600 cerkva in okoli 200 gradov in dvorov, pa tudi več sto meščanskih hiš, ki so jih pozneje prezidali in opremili z novimi fasadami.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol