P.M. | 4. 12. 2022, 07:01

Gorenjski hotel je zaradi svoje posebnosti prejel visoko evropsko priznanje

Profimedia/fotomontaža

Trud se je splačal, dobili so potrditev, da so na pravi poti, je prejem novega certifikata pospremilo vodstvo. 

Hotel in glamping Ribno Alpine Resort, kjer že od leta 2016 izvajajo ukrepe za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in odpadki, je prejel certifikat Zero waste, ki ga podeljuje organizacija Mission Zero Academy. Kot so sporočili njihovi pratnerji, društvo Ekologi brez meja, jih je revizija nagradila z dvema zvezdicama od treh.

Na pravi poti

“Naziv Prvi Zero waste hotel v Sloveniji, ki smo ga pridobili pred štirimi leti je bil dokaz, da smo na pravi poti," ob pridobitvi certifikata izpostavlja Katarina Strgar, vodja marketinga.

"Ob širitvi naše ponudbe smo ukrepe razširili tudi na oba glampinga in jih ves čas poskušali še izboljševati."

Ker gre za pilotno revizijo, je ta potekala v širšem krogu, kot bi sicer. Tako so se predstavnicam iz MiZA-e pridružili še strokovnjak iz Irske v vlogi glavnega revizorja ter bodoči revizorji iz Latvije, Portugalske in Ukrajine. Najmanj vsaka tri leta bo za ohranitev certifikata ponovljena zunanja revizija z možnostjo višanja  ocene. 

Hotel Ribno

Vse več ljudi želi trajnostne počitnice

Ko so se lotili nove poti, so imeli v hotelu od vseh odpadkov kar 60 odstotkov mešanih in le 40 odstotkov ločeno zbranih. Nato so ob pomoči kolegov iz Italije in ekologov začrtali ukrepe, kako doseči zastavljeni standard 90 odstotkov ločeno zbranih odpadkov in kako količine odpadkov čim bolj zmanjšati.

Največ ukrepov so izvedli v restavraciji in kuhinji. Tako so izdelke, kot sta marmelada in maslo, ki so jih prej gostom ponujali v malih embalažah, začeli kupovati v večjih pakiranjih in jih za goste prestavljati v steklene posode.

Profimedia

Podobno so storili z jogurti in mlekom, ki so jih začeli kupovati neposredno od kmeta. Gostom so ponudili manjše krožnike in jih zaprosili, da si vzamejo manj hrane po večkrat, da jo tako čim manj zavržejo. Velike papirnate serviete so zamenjali s takšnimi iz recikliranega papirja, vodo v plastenkah pa z vodo v steklenicah.

“Veseli smo, da je slovenski zero waste naziv končno dobil nadgradnjo na evropsko raven, saj je interes za implementacijo doma in v tujini že sedaj velik. Slovenija je ponovno pokazala, da je lahko zgled.”

Izziv ostaja

Ker gostje prihajajo z vseh koncev sveta, kjer imajo povsem drugačne navade, je uveljavljenje koncepta za hotel velik izziv. "Vendar smo dosegli vidne rezultat in prepričani smo, da se bo to nadaljevalo s še bolj natančnimi ukrepi, ki bodo prinesli še veliko zmanjšanje porabe vode in elektrike."

Ekologi brez meja so tudi skrbnik slovenske mreže Zero Waste občin in blejska občina je ena od devetih v tej mreži. Ravno ona je kot prva izpostavila problematiko odpadkov, ki nastaja v turizmu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord