Ni. Vu. | 28. 9. 2023, 20:22

Slovenski in hrvaški notranji minister sta v Bruslju debatirala o problematiki, ki vse bolj muči obe državi

Borut Živulović/Bobo

Ilegalni migranti skrbijo tako Slovenijo kot tudi Hrvaško.

V luči vse večjega problema glede nezakonitih prehodov zunanjih meja Evropske unije sta se danes – torej dan po spremembi slovenskega pristopa pri nadzoru na skupni meji obeh držav -  v Bruslju sestala Boštjan Poklukar in Davor Božinović

Slovenski minister je tako kot pred dnevi vnovič vztrajal pri temeljitejšem nadzoru meje zaradi povečanega števila nezakonitih migrantov. Kot je Boštjan Poklukar zapisal na Facebooku, sta se s hrvaškim kolegom Božinovićem dogovorila za dodatno okrepitev sodelovanja policij obeh držav v obliki mešanih patrulj. Dogovorila sta se tudi za pomoč z dodatnimi tehničnimi sredstvi ter hkrati za krepitev izravnalnih ukrepov, ki vključujejo tudi za ta namen posebej usposobljene policiste. "Strinjala sva se, da se morajo države v regiji aktivneje vključiti v upravljanje migracij," je zapisal Poklukar.

Govor je tekel predvsem o meji z Bosno in Hercegovino, v pogovoru pa sta med drugim povabila Evropsko komisijo, naj pomaga pri reševanju perečega vprašanja. Po poročanju N1 sta hrvaški in slovenski notranji minister obenem na evropsko komisarko za notranje zadeve Ylvo Johansson naslovila skupno pobudo, da se Evropska komisija čim hitreje in aktivneje zavzame za sklenitev statusnega sporazuma med agencijo Frontex in Bosno in Hercegovino. 

"Prav tako sva se dogovorila, da bosta naši ministrstvi v prihodnje enotno in usklajeno delovali v odnosu do Evropske komisije in tretjih držav. Skupaj si namreč prizadevamo, da se vsi akterji aktivno vključijo v izboljšanje razmer v izvornih in tretjih državah na migracijski poti," je še pojasnil minister Poklukar.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol