Ni. Vu. | 28. 9. 2023, 14:11

Premier odkril skrb vzbujajoče dejstvo: pri nekaterih zaradi obnove države po poplavah že narašča odpor

Igor Kupljenik/Bobo

Slovenci so po poplavah znali stopiti skupaj, toda slaba dva meseca je pri nekaterih že zaznati določeno mero odpora, je poudaril prvi mož slovenske vlade.

Slovenija se že dva meseca na številne možne načine trudi okrevati po uničujočih poplavah, ki so jo prizadele avgusta. Solidarnost ljudi, pomoč drugih držav, ustanovitev strokovnih ekip, ki se bodo ukvarjale z obnovo infrastrukture ter gospodarskimi reformami, so veliko pripomogli k temu, da je prihodnost ne glede na vse svetla.

Toda vsem očitno ni do pomoči in solidarnosti. Kot je za Radio Slovenija razkril slovenski premier Robert Golob, je pri določenih interesnih skupinah, ki bi se morale odpovedati delu sredstev, mogoče opaziti določeno raven odpora. "Sploh pri drugih interesnih skupinah, ki bi se morale odpovedati nečemu, že narašča odpor. Kljub temu vlada ostaja enako odločena, da bo vsem štirim prizadetim regijam pomagala spet postaviti se na noge," je dejal Robert Golob.

Državni mlini meljejo počasi

Drugo vprašanje, ki ga je premier obravnaval v intervjuju za Radio Slovenija, je hitrost prerazporejanja sredstev in izplačil tistim območjem države, ki pomoč najbolj potrebujejo. Golob je priznal, da državni mlini meljejo počasi, ampak da to ne sme biti izgovor za počasnost pri izplačilu nakazil.

Golob je nadaljeval, da nekateri posli zaradi transparentnosti, ki jo vlada zahteva pri razdeljevanju sredstev za reševanje posledic poplav, tečejo počasi, pri tem pa ponovno poudaril, da subvencije zaradi tega ne bi smele trpeti. "Prihodnji teden bomo imeli na mizi operativne zadeve. Verjamem, da bomo to zanko v naslednjih tednih razrešili v zadovoljstvo vseh in postopek nakazil maksimalno pospešili," je zagotovil premier. Predsednik vlade je pojasnil tudi, da je zakon o obnovi in razvoju trenutno v pripravi in bo v državnem zboru najverjetneje v oktobru. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord