20. 5. 2022, 19:54

Slovenski novinar izpuščen iz Iraka, to so bile njegove prve besede

Radio Študent

Kavčič je nekaj po drugi uri popoldne pristal na Brniku, kaj je dejal?

Novinar Matej Kavčič je bil po posredovanju Slovenije izpuščen iz iraškega pripora, so potrdili na zunanjem ministrstvu. Na prostost so izpustili tudi nemško novinarsko kolegico, ki so jo prijeli skupaj z njim. Kavčič se je že vrnil v domovino, nekaj po drugi uri popoldne je pristal na Brniku. Ob vrnitvi je dejal, da šele pred tednom dni lahko vzpostavil stik z domačimi in konzularno službo, poroča 24ur.com. 

Hvaležen za ves trud

"Do danes sem bil v različnih priporih. Pred enim tednom sem lahko vzpostavil stik z domačimi in s konzularno službo. Takrat sem šele izvedel, da nisem sam v tem, potem sem pa izvedel, da se o tem tudi piše. Zahvalil bi se mojim prijateljem, družini, Radiu Študent, Časopisu za kritiko znanosti, ostalim novinarjem, ki so se zavzemali za mojo izpustitev in ministrstvu za zunanje zadeve," je za 24ur povedal Matej Kavčič ob vrnitvi v Slovenijo

Kavčiča so skupaj z nemško novinarsko kolegico Marlene Förster prijeli pred mesecem dni. V Iraku sta pripravljala reportažo o Jazidih, ki so bili žrtev genocida džihadistične skupine Islamska država. Zakaj so ju priprli, vseskozi ni bilo jasno, kot kaže, so oporekali njunemu statusu novinarja. Izpustili so ju skupaj. 

"Z veseljem sporočamo, da je Matej Kavčič na prostosti. Iraške oblasti so izpustile tudi Marlene Förster. Zahvaljujemo se vsem, ki so pripomogli k njuni izpustitvi," so so se osvoboditve razveselili na Radiu Študent. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord