A. B. | 10. 2. 2023, 06:45 | Vir: STA

Slovenski pisatelj prejemnik nemške knjižne nagrade: knjiga ni napisana za Slovence

Nebojša Tejić/STA

Slovenski naslov knjige bi bil Slovenija, navodila za uporabo. 

Slovenski pisatelj Aleš Šteger je dobitnik ene od knjižnih nagrad ITB 2023. Nagrado v kategoriji Častna gostja Frankfurtskega knjižnega sejma 2023 - Slovenija prejme za knjigo Gebrauchsanweisung für Slowenien, so sporočili iz založbe Piper, pri kateri je knjiga izšla lani.

Šteger je za STA zapisal, da je knjiga izšla v seriji Knjige za uporabo (Gebrauchsanweisung), ki je ena najbolj priljubljenih in cenjenih knjižnih zbirk za popotnike v nemškem govornem prostoru in obstaja že prek 40 let. Doslej v njej še ni bilo knjige o Sloveniji in glavna urednica Bettina Feldweg je iskala primerno osebo, ki bi jo utegnila napisati. Prek skupnega kolega in prijatelja Ilije Trojanova, bolgarsko-avstrijskega pisatelja, ki je za zbirko napisal dve knjigi, je prišla do njega.

Nebojša Tejić/STA

Esejistične knjige brez fotografij 

Knjige iz omenjene zbirke imajo po Štegrovih besedah skupen koncept. To so esejistične knjige brez fotografij, ki nudijo globlji vpogled v kulturo, običaje, atmosfero in zgodbe neke dežele ali pokrajine. Pišejo jih večinoma pisatelji ali novinarji, ki so kot tujci dolgo časa preživeli v neki deželi in imajo izostren pogled od zunaj.

V njegovem primeru to seveda ni bilo tako, saj je odraščal in živi v Sloveniji.

"Ko sem razmišljal o ponudbi, da knjigo napišem, sem hotel čim bolj zlesti v čevlje tujca, na svojo domovino in vsakdanjo okolico pogledati skozi očala nekoga, ki mu ni nič, prav nič samoumevno. Zato sem se odločil knjigo napisati v nemščini. Ne predstavljate si, kako tako početje človeku odpre oči in spremeni pogled na najbolj samoumevne reči," je zapisal. Dodal je, da je Matthias Göritz, ki sicer v nemščino ne prevaja le njegovih del, marveč tudi knjige Borisa Pahorja, Tomaža Šalamuna in drugih slovenskih avtorjev, "šel kot druga roka za njim in stilistično poliral tekst".

Nebojša Tejić/STA

Kot je še pojasnil Šteger, bi bil slovenski naslov knjige Slovenija, navodila za uporabo. "Sliši se pretenciozno, a gre za zelo elementarni poskus razumeti, kako deluje naša družba, naša življenja, sistemi našega vsakdana kot so zdravstvo, družina, religija, kako mislimo našo zgodovino, kulturo, hrano. In kako gledamo nase v stiku s tujci," je dodal.

Želi si, da bi kmalu izšla angleška in še kaka verzija knjige. "Knjiga je pisana za tuje bralce, za slovenske bi moral dele knjige, kjer pojasnjujem elementarne zadeve, spremeniti, napisati na novo," je še zapisal.

Šteger (1973) je pesnik, pisatelj, urednik in pobudnik številnih knjižnih in kulturnih pobud. Z več kot 60 prevedenimi izvirnimi knjigami v več kot 20 jezikov in številnimi uvrstitvami v mednarodne antologije je eden mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih avtorjev. Je prejemnik slovenskih in mednarodnih nagrad.

Turistični sejem ITB Berlin

Velja za vodilni turistični sejem na svetu in letno podeljuje knjižne nagrade ITB naslovom iz Nemčije in tujine za dela, napisana predvsem v nemščini, pa tudi za nemške prevode. Z nagradami želijo pritegniti pozornost prek nacionalnih meja na širok spekter pomembnih publikacij s področja potovanj in turizma.

O dobitnikih nagrad za 2023 je odločila neodvisna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki za posamezne države, predstavniki medijev in knjigotržcev. V kategoriji Častna gostja frankfurtskega knjižnega sejma 2023 - Slovenija, v kateri je bila nagrajena Štegrova knjiga, je žirija nagradila še dve knjigi.

Letošnji sejem ITB bo potekal od 7. do 9. marca v Berlinu.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord