R.S. | 23. 2. 2023, 12:01

Slovenski sir je pri sosedih cenejši za kar 70 odstotkov: kako je to mogoče?

Profimedia

Največja razlika v ceni je pri predpakiranem siru Šmarski rok, ki ga proizvaja Mlekarna Celeia. 

Nekatere uveljavljene slovenske blagovne znamke stanejo v Italiji manj kot v Sloveniji. Radio Capris se je z nakupovalnim listom odpravil k vsem trem diskontnim trgovinam, ki imajo po slovenskem primerjalniku cen najnižjo ceno nakupovalne košarice. Ti trgovci delujejo tudi v Italiji (Eurospin, Lidl in Hofer oz. Aldi).

Profimedia

Izdelki njihovih lastnih blagovnih znamk so praviloma cenejši v Sloveniji. Pri nas so nižje celo cene nekaterih italijanskih blagovnih znamk. A so cene drugačne pri slovenskih izdelkih, ki so na prodaj zgolj pri klasičnih italijanskih trgovcih. Ponudba slovenskih izdelkov je pri zahodnih sosedih dobro zastopana. 

Največja razlika v ceni je pri predpakiranem siru Šmarski rok, ki ga proizvaja Mlekarna Celeia, pri čemer boste za kilogram tega sira v koprskem Mercatorju odšteli 19,97 evra (pakirano v kosu po 300 gramov), v Italiji pa zgolj 5,80 evra (pakiranje 1,2 kilograma). Ta sir je v Italiji, preračunano na kilogram, kar 71 odstotkov cenejši.

V Italiji so cenejše tudi različne vrste mesnin, Fructalovi soki in radenska. Radenska je v 1,5-litrskem pakiranju v Sloveniji trenutno na prodaj za 0,99 evra, v Italiji pa za 0,62 evra.

Bobo

 

Znižana davčna stopnja

Trgovinska zbornica Slovenije je za N1 glede razlik pri cenah radenske in preostalih izdelkov povedala, da ima Italija za osnovne prehranske proizvode znižano davčno stopnjo na štiri odstotke, iz tega naslova pa da lahko prihaja do rahlih razlik med slovenskimi in italijanskimi cenami. Pri cenah v Sloveniji in v Italiji je najprej potrebno preveriti zakonodajni okvir, ki podjetjem postavlja pogoje poslovanja, med drugim npr. različno višino dajatev na prehrani. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol