Uredništvo | 2. 10. 2023, 13:27

Slovenski uradnik, ki je vozil pod vplivom alkohola, tudi uradno odstopil (kaj je dejal o nedopustnem prekršku?)

Žiga Živulović jr./Bobo

Zdaj že nekdanji tožilec se je opravičil vsem, ki jih je z dejanjem prizadel, zgodilo pa se je, ker ...

Generalni državni tožilec Drago Šketa, ki so ga v Mariboru ujeli med vožnjo avtomobila pod vplivom alkohola, je tudi uradno odstopil s položaja, poroča N1. Napihal je 0,37 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, dovoljena meja pa je 0,24 mg/l. Za storjeni prekršek je prejel plačilni nalog.

"Odločitev o odstopu je sprejel, ker bi navedene okoliščine lahko škodile ugledu državnotožilske organizacije. O tem je že obvestil vse pristojne institucije," pravijo na vrhovnem državnem tožilstvu. Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je dejala, da je s tem pokazal visoko stopnjo integritete in spoštovanje do položaja generalnega državnega tožilca, državnotožilske organizacije ter pravosodja v celoti. Do vožnje pod vplivom alkohola je treba po njenih besedah namreč imeti ničelno toleranco.

Razlog za prekršek?

Kaj pa o storjenem prekršku pravi Šketa sam? "V soboto, 30. 9., ponoči sem se vračal z zasebnega slavja, pri tem me je ustavila policija in mi odredila preizkus alkoholiziranosti," je po besedah N1 pojasnil zdaj že nekdanji tožilec.

"Želel bi se iskreno opravičiti vsem, ki sem jih prizadel," je zaključil uradnik, ki je bil na položaju generalnega državnega tožilca od leta 2017 in je bil na to funkcijo kot prvi generalni državni tožilec ponovno imenovan letos spomladi. Najverjetneje ga bo začasno nadomestila Mirjam Kline, ki je bila na mesto namestnice generalnega državnega tožilca imenovana julija letos.