A. B. | 4. 10. 2022, 06:00

Vrtec, kot ga v Sloveniji še ni (imamo fotografije)

pletna stran/Občina Selnica ob Dravi

Večmilijonska investicija bo v Selnico ob Dravi vnesla spremembo, zaradi katere se bodo otroci počutili kot doma.

Sloveniji se obeta skoraj ničenergijski leseni vrtec, ki ga bosta zgradila podjetji GIC Gradnje in Lumar. Selnica ob Dravi bo tako obogatena za javni objekt, zgrajen povsem iz slovenskega lesa, zanj pa bo občina odštela 4,35 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, Eko sklad jim je ponudil pomoč v višini 1,2 milijona evrov. 

Vrtec bo zasijal v podobi domačega lesa

"Nov vrtec se bo razprostiral na nekaj več kot 3.000 m2 bivalne površine. Urejenih bo 11 oddelkov, osrednji prostor in športna igralnica, terase, razdelilna kuhinja, prostori za strokovne sodelavce, upravni in gospodarski prostori ter drugi prostori, ki bodo omogočali kakovostno izvedbo vzgojno-izobraževalnega programa predšolskih otrok. Ob vrtcu bodo urejena otroška igrišča in pripadajoče parkirišče. Za ozelenitev površin bodo zasajena drevesa," so zapisali na Facebook profilu Lumarja in ob tem pojasnili, da so izbrali patentirano masivno leseno konstrukcijo iQwood brez lepil, kovin in kemikalij, ki bo otrokom nudila še boljše in prijetno ugodje bivanja

Vlasta Krmelj, županja in direktorica Energetske agencije za Podravje, je ob tem povedala, da je bila gradnja novega vrtca ena izmed prvih nalog ob prevzemu mandata. Obstoječi vrtec je bil namreč na tem mestu zgrajen med letoma 1973 in 1974, do danes se je le malenkost spremenil. "Zato je bila ena prvih naših nalog ob prevzemu mandata gradnja vrtca," je povedala Krmeljeva in dodala, da so se soočali tudi z izzivi obstoječe lokacije. "Zato smo kupili dobrih 14 tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo, ki bo omogočala izgradnjo vrtca, zunanjih igrišč ter večnamenske športne dvorane, za katero imamo gradbeno dovoljenje," je dodala. 

Les blagodejno vpliva na uporabnike

Marko Lukić, lastnik podjetja Lumar, je uspešen podjetnik, zato si prizadeva zgraditi vrtec, v katerem se bodo otroci dobro počutili. Pojasnil je, da bo vrtec zaradi svoje ničenergijske zasnove močno znižal stroške porabe energije in vzdrževanja, ob tem pa bo les omogočil blagodejne vplive. Zasnovo vrtca je oblikoval arhitekt Andrej Šmid. 

"Verjamem, da bomo z vsemi partnerji zgradili objekt v zastavljenih rokih ter da bo ta otrokom nudil prostor za prijetno in veselo odraščanje," je k temu pripomnil Ivan Cajzek, direktor GIC Gradnje. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord