A. B./STA | 13. 11. 2022, 21:44

Smeh, objem in iskreni pogledi: Logar čestital novoizvoljeni predsednici Slovenije

Borut Živulović/BOBO

Slovenija je z izvolitvijo Nataše Pirc Musar dobila prvo predsednico države. V prvem uradnem nagovoru se je zahvalila tudi tistim, ki so glasovali za Anžeta Logarja.

Bitka za novega predsednika ali kar predsednico države je bila napeta do zadnjega trenutka, a je bilo že po prvih delnih neuradnih rezultatih jasno, da bo stolček prevzela Nataša Pirc Musar. V medijskem središču na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani je nova predsednica, ki bo funkcijo prevzela 23. decembra letos, vkorakala v vijoličastem suknjiču. Tam jo je pričakal tudi Anže Logar. 

Z Logarjem sta si planila v objem

Logar in Pirc Musarjeva sta si ob prvem snidenju po 98 odstotkih preštetih glasov planila v objem. Izmenjala sta si iskrene poglede, pri tem ji je Logar tudi z rokovanjem čestital za zmago. Kasneje se je Pirc Musarjeva zahvalila za vso podporo in pojasnila, da bo v predsedniško palačo vstopila zaradi zaupanja, ki so ji ga volivci namenili na volitvah. "Bom predsednica vseh, garala bom za ustavne pravice, človekove pravice in za demokracijo," je med drugim povedala. 

"Čestitam Anžetu Logarju, želim mu veliko sreče na nadaljnji poti. V teh petih mesecih sem ga začutila kot prijatelja," je pripomnila in dodala, da verjame, da sta skozi kampanjo in številna soočenja dokazala, da gojita spoštljivo retoriko. 

Ob tem je poudarila, da je Slovenija "mozaik čudovitosti", ki lahko v vsej svoji lepoti zaživi le, če bomo skupaj in povezano sodelovali pri ključnih vprašanjih, ki se tičejo razvoja naše države. Zahvalila se je tudi svojima najbližjima članoma družine – možu Alešu Musarju in 21-letnemu sinu Maksu Musarju. "Brez njune podpore se niti ne bi odločila za kandidaturo," je povedala s solznimi očmi. 

Borut Živulović/BOBO

Kaj je o njeni zmagi povedal Logar? 

Po njegovi oceni je Pirc Musarjeva med volilno kampanjo, ki ni bila lahka, trdo garala. "Med kampanjo so jo že odpisali, a je vztrajala, tako kot jaz, ni se dala in danes je zmagala," je dejal. Imata različne poglede, verjame pa, da je slišala njegovo ključno sporočilo o sodelovanju in pričakovanju, da bo predsednica vseh. Želi si namreč, da bo Pirc Musarjeva delovala povezovalno.

"V interesu nas vseh je, da imamo dobro predsednico," je poudaril.

Pirc Musarjeva bo po njegovi oceni dobra predsednica, če bo prisluhnila vsem. "Potem bo imela našo podporo pri premoščanju razlik, tistih razlik, ki nam jemljejo veter iz jader. Razlike med nami so in bodo, ampak to ne sme biti ovira, da nismo enotni pri iskanju skupnih rešitev. Zato pozivam vse tiste, ki ste glas oddali meni, da čestitate tudi prvi slovenski predsednici," je dejal.

Žiga Živulović jr./BOBO

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol