L. PA. | 20. 7. 2023, 07:00

Kupi smeti v centru Ljubljane: "Ljudje izkazujejo svoje nespoštovanje do someščanov in brezbrižnost"

Pobude meščanov

Podzemne zbiralnice, s katerimi je Mestna občina Ljubljana v središču prestolnice nadomestila običajne zabojnike za odpadke, naj bi med drugim pripomogle tudi k lepši podobi mestnega središča, v praksi pa je ravno obratno.

S podzemnimi zbiralnicami je Mestna občina Ljubljana v središču prestolnice nadomestila običajne zabojnike za odpadke. Prve so postavili leta 2008, trenutno pa jih je v Ljubljani 72, s katerimi nadomeščajo približno devet tisoč zabojnikov za vseh pet vrst odpadkov.

Namen vpeljave takih zabojnikov je bil sprostitev javnih površin, lepša podoba mestnega središča in večja prometna varnost, v praksi pa je stanje precej drugačno.

Ker se podzemni zabojniki hitro polnijo, hkrati pa so tisti za biološke in mešane odpadke dostopni le s posebno kartico (torej samo za prebivalce območja, kjer se zabojniki nahajajo), ljudje ob njih enostavno puščajo vrečke, polne odpadkov.

Pobude meščanov

Nasmetena območja kazijo podobo prestolnice, saj se jih veliko nahaja prav na točkah, po katerih se dnevno sprehodi veliko turistov. To je opazila tudi prebivalka mesta, ki se je s prošnjo za rešitev problema na portalu Pobude meščanov obrnila na mestno občino.

"Vsak vikend center mesta kazijo prepolni podzemni zabojniki za odpadke. Prostora očitno ni dovolj glede na potrebe. Zato podajam pobudo, da se v bližnji prihodnosti poveča kapacitete na tej lokaciji. Do takrat prosim za povečano delovanje inšpekcijskih služb, še posebej po zapiralnem času lokalov med vikendi, ki to smetenje povzročajo. Pogostejši odvoz, tudi ob nedeljah, bi lahko bil začasna rešitev problema," je zapisala.

"Okolice podzemnih zabojnikov so postale mesta stalnih črnih odlagališč"

Iz mestne uprave so sporočili, da jim je zelo žal za nevšečnosti ob ločevanju komunalnih odpadkov na območju podzemnih zbiralnic, saj so o izvedbi projekta podzemnih zbiralnic skupaj z izvajalcem javne službe Voka Snaga dobro premislili in se nazadnje odločili za trenutno izvedbo in sistemsko rešitev za območje ožjega mestnega središča.

Vendar pa ugotavljajo, da so v zadnjih mesecih okolice podzemnih zabojnikov na številnih lokacijah v Mestni občini Ljubljana žal postala mesta stalnih črnih odlagališč. 

"Ob podzemnih zbiralnicah so odložene vrečke z odpadki, predvsem zaradi nedovoljenega in nepravilnega odlaganja komunalnih odpadkov. Izvajalec javne službe večkrat dnevno in vse dni v tednu odvaža nepravilno odložene odpadke ob zbiralnicah. Dogovorjeno je, da bo ob vsakem odvozu nepravilno odloženih odpadkov opravljeno čiščenje in odstranjevanje drobnih odpadkov."

"A pogosto delavci ne uspejo očistiti vseh lokacij tako hitro, kot so vnovič zasmetene. Vse ekipe na terenu izvajalca javne službe se trudijo, da čim prej očistijo in pospravijo," so pojasnili.

Trenutno lahko samo upajo, da se bo stanje izboljšalo in da bodo občani bolj dosledno spoštovali pravila odlaganja. V želji, da bi se to zgodilo, so na zabojnike namestili tudi nalepke oziroma opozorila, da je odlaganje odpadkov, kot so vreče, kosi embalaže in podobno poleg podzemnih zabojnikov prepovedano. 

"Žal pa je bilo zaslediti, da neznani storilci - uporabniki, občani, mimoidoči - še vedno nadaljujejo z nedovoljenim početjem, s smetenjem izkazujejo svoje nespoštovanje do someščanov in brezbrižnost do lastnega bivalnega okolja. V večini primerov zadeve rešuje tudi inšpektorat, ki opravi nadzor in ukrepa v okviru svojih pristojnosti," so še dejali.

Borut Živulovič/Bobo

Po kakšnem ključu občina sploh postavlja podzemne zbiralnice in kakšna so pravila za odlaganje?

Podzemne zbiralnice za zbiranje komunalnih odpadkov so postavljene na območju ožjega mestnega središča v skladu z določili veljavnega odloka o zbiranju komunalnih odpadkov v Mestni občini Ljubljana.

Vgradnja posameznih lokacij pa poteka po postopku od določanja mikrolokacij glede na podzemno infrastrukturo, pridobitve ustrezne dokumentacije, umestitve z ostalimi posegi v prostor, do zagotavljanja finančnih sredstev za izvedbo navedenih del. 

Podzemne zbiralnice za embalažo, steklo in papir imajo odprtine, zato lahko te vrste odpadkov vanje odlaga kdorkoli. Drugače je s podzemnicami za mešane in bio odpadke – ti dve sta zaprti s pokrovom, odpiranje pa je, kot že omenjeno, mogoče le s posebno kartico.

Kartico na podlagi naročila brezplačno dobijo vsi prebivalci oz. gospodinjstva (in pravne osebe) okoliških podzemnih zbiralnic. 

Podjetje Voka Snaga nato vsak mesec obračuna dejansko število vnosov preostanka odpadkov in dejansko število vnosov BIO odpadkov, vendar ne manj kot šest vnosov preostanka odpadkov in osem vnosov BIO odpadkov. Na ceno poleg velikosti in števila zabojnikov vplivajo še povprečno število mesečnih praznjenj, število oseb v gospodinjstvu in število oseb v bloku ali stavbi, je nedavno poročal N1.

Prav tako se vsako odprtje zbiralnika za biološke odpadke oziroma preostanek odpadkov zabeleži na kartici, to pa ima vpliv na končno ceno, tudi če zaradi napolnjenosti zbiralnika svojih smeti ljudje dejansko ne morejo odložiti. Tako se poraja vprašanje, ali so podzemne zbiralnice res še vedno najbolj optimalna rešitev za odpadke v centru mesta ...

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol