Uredništvo | 20. 6. 2023, 07:00

Ogorčenje mimoidočih: v tem slovenskem mestu se drogirajo sredi belega dne, kdo bo počistil umazanijo?

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Pritožbe meščanov v povezavi z odvisniki od prepovedanih substanc se stopnjujejo, občina pa zagotavlja, da dostopa do javnega prostora ni mogoče omejiti, celo represivni organi imajo omejena pooblastila.

"Poglejte na fotografiji, kako se sredi dneva drogirajo v najlepšem mestu na svetu," je svojo pritožbo, ki jo je nedavno naslovil na javno dostopen portal mestne občine Pobude meščanov, senzacionalistično začel Ljubljančan. "In to pred očmi otrok, mimoidočih, turistov."

Objavi je priložil fotomaterial, posnet v središču prestolnice, na nabrežju reke Ljubljanice, ki prikazuje enega od dveh odvisnikov med iskanjem primernega mesta za vbod, drugi pa medtem opravlja malo potrebo.

Pobude meščanov

"Odvisnik da dol hlače, z iglo mrcvari po nogi. Po tleh ostanejo kaplje krvi, pljunki, igle. Igle včasih letijo v Ljubljanico. Drugi odvisnik med tem opravlja malo potrebo. Redarstvo pravi, da nima nič s tem. Kaj pa druge službe velike mestne družine? Kdo bo počistil umazanijo, ki ostane od drogiranja?" se še sprašuje Ljubljančan.

Pobude meščanov

Bivanje na ulici nekaterim predstavlja življenjski slog

Pritožbe meščanov na račun vse večjega števila brezdomcev, ki so pogosto tudi odvisniki, so v zadnjem času vse pogostejše.

Nad njimi se denimo pritožujejo stanovalci, ki živijo v bližini ljubljanske Metelkove, kamor odvisniki hodijo po metadon, kritičen pa je tudi podhod pod Univerzo Sigmunda Freuda na Trubarjevi ulici, kamor se je naselil brezdomec, ki ima po opažanju bližnjih stanovalcev hude duševne težave in potrebuje strokovno pomoč.

A občina vseskozi odgovarja, da na tem področju ne morejo narediti bistveno več od vsega, kar že počnejo.

"Kot v vseh urbanih središčih so tudi v Ljubljani ljudje, ki jim bivanje na ulici predstavlja življenjski stil. Med njimi so tudi tisti, ki uživajo prepovedane droge, prekomerno pijejo alkohol, kar lahko kombinirajo tudi z zlorabo zdravil ter se moteče vedejo do drugih v okolici. Treba je poudariti, da dostopa do javnega prostora ni mogoče omejiti, celo represivni organi imajo tu omejena pooblastila," so z oddelka za zdravje in socialno varstvo mestne uprave pojasnili meščanu, ki je oddal pritožbo.

Dodali so, da na javnih razpisih področju nedovoljenih drog oziroma programom nevladnih organizacij s tega področja namenjajo izdatna finančna sredstva. Poleg tega za izvedbo nekaterih programov omogočajo tudi najem prostorov, ki so v lasti občine, sofinancirajo pa tudi sodelavce, ki so v programih nevladnih organizacij zaposleni v okviru javnih del.

Profimedia

"Sofinanciramo tudi delovanje zavetišča za brezdomne uporabnice in uporabnike nedovoljenih drog, delovanje edine varne hiše za aktivne uporabnice nedovoljenih drog, ki so žrtve nasilja v Sloveniji ter delovanje treh dnevnih centrov, ki omogočajo druženje in nudenje strokovne pomoči uživalcem nedovoljenih drog, pa preventivne programe, ki jih različne organizacije izvajajo v osnovnih in srednjih šolah za učence in dijake ter njihove starše," zagotavljajo.

Letos naj bi pristojnim za to področje naročili tudi okrepljeno terensko delo, katerega namen je priti v stik z osebami, ki se zadržujejo na javnih površinah in se moteče vedejo.

Meščanu so odgovorili tudi na vprašanje glede odpadkov, ki jih za seboj puščajo brezdomni odvisniki. Javno podjetje Voka Snaga naj bi z javnih površin vsakodnevno odstranjevalo igle in druge infektivne odpadke, na več lokacijah po mestu pa so nameščeni tudi posebni zabojniki za zbiranje igel. Poleg Voke Snage injekcijske igle v okviru sofinanciranih programov odstranjujejo tudi nevladne organizacije. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol