N. V. | 15. 6. 2023, 08:40

Pretresljiva izpoved mlade Sabine, katere starša sta narkomana: "Danes moje telo tega, kar sem počela, ne bi več preneslo"

Profimedia

"Tokrat je moja zadnja možnost za čisto življenje, to čutim, rešila sem se za mišjo dlako," je zapisala. 

Na Facebooku je društvo za pomoč in samopomoč brezdomcev Kralji ulice objavilo pretresljiv zapis Sabine, ki opisuje njeno žalostno življenjsko zgodbo. Kot otrok staršev narkomanov se je že zelo zgodaj v mladosti seznanila z drogami, ki so narekovale njeno življenje.

Pri 16 letih je začela v narkomanska stanovanja hoditi "brez mami"

Opisuje, da je že v otroštvu večkrat šla z mamo v narkomanska stanovanja, kjer je gledala, kako uživajo mamila. Oče je bil v času njenih najstniških let v zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni. 

Pri 16 letih je v stanovanja začela hoditi sama, "brez mami": "Zasvojenci z drogo me precej častijo. Medtem si seveda na meni pasejo oči, a nihče nič ne poskuša. Verjetno, ker jih še vedno štejem 16."

Opiše, da je začela kaditi heroin. Zanimalo jo je, "kaj je tako dobrega na njem, da starša v vseh teh letih – kljub prošnjam – nista prenehala". 

Heroin ji je postal všeč, ker jo je naredil pogumno, čeprav je sicer bolj sramežljiva. Zato ga je jemala vedno pogosteje: "Jaz sem menila, da ga bom kontrolirala, četudi milijonom ni uspelo. In sem ga – eno leto. Zdaj vem, zakaj starša nista nehala."

Oče je prišel iz zapora

Ko je bila stara 18 let, je oče prišel iz zapora: "Spakiral me je in odpeljal od mame v upanju, da prepreči najhujše, da reši, kar se rešiti da."

A Sabina je takrat že bila zelo zasvojena. Opisuje, da je drogo jemala "na skrivaj", vsaj tako je mislila: "Mislila sem, da za nos vlečem očeta, ki je narkoman že 20 let."

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Njen oče je vedel, da je zasvojena. Odločil se je, da bo svoji hčeri on kupoval heroin in ji ga dnevno doziral: "To je storil zato, da se ne bi potikala naokrog po raznih stanovanjih in se družila s preprodajalci mamil."

Opisuje, da jo je na vsak način želel spraviti na zdravljenje, a ona tega nikakor ni želela: "Vem, da ga je bolelo srce. Vem, da mi ni mogel preprečiti jemati, ker je imel – kot ga imam jaz danes – občutek krivde. Leta pozneje mi je rekel: 'Kako naj bi ti prepovedal početi nekaj, kar počnem tudi sam?'"

Oče takrat ni jemal drog, a je kmalu "spet zabredel, ker je hčerki kupoval drogo in jo gledal kaditi pred njim". Ni trajalo dolgo, preden sta skupaj začela drogo prodajati v tujini, dobro sta služila in cele dneve bila pod vplivom mamil, se spominja Sabina. 

"Skadila sem okoli pet gramov heroina na dan in domov privlekla 15 let starejšega tipa"

Z iglo so začeli jemati kokain, v stanovanju v Štepanjskem naselju v Ljubljani se jim je večkrat pridružila tudi mama. "Oče ni več mogel gledati mojega propada, zato se je odselil," opiše.

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

"Ostala sem sama s tem tipom v dvosobnem najemniškem stanovanju. 400 evrov najemnine, za več kot 200 evrov položnic, veliko kokaina in heroina. Katastrofa na obzorju. Tip je bil nasilen, če je pil, delal ni nič, vse je bilo na meni. Pri devetnajstih sem bila sicer 'odrasla', a nikakor dorasla situaciji," se spominja.

Prosila, da jo zaprejo

Zavedala se je, da propada – bila je obupana, pravi. Poskušala se je ozdraviti, a neuspešno. Priložnost za ozdravitev je videla, ko so jo pri 20. letih privedli na sodišče zaradi preprodaje mamil: "Bila sem tako zelo obupana, da sem tožilko, ki mi je želela dati pogojno obsodbo, s solzami v očeh prosila, da me zapre." 

"Tako sem dobila svojo prvo zaporno kazen pet mescev, ki se je prelevila v tri in pol leta," pove. Hkrati opisuje, da ji je zapor dobro del: "Očistila sem se vsega, se vpisala v šolo in jo sčasoma tudi končala. Vse je bilo v redu. Če štejem zapor, sem prvič ostala čista štiri leta – dve v zaporu in dve zunaj."

Fotografija je simbolična.

Fotografija je simbolična.

Profimedia

Takoj, ko je prišla iz zapora, pa je dalje prodajala mamila in začela krasti. Ker ji je s takšnim načinom življenja ostalo kar nekaj denarja, je z njim kmalu spet začela kupovati droge: "Bila sem odrasla, a drogi nisem dorasla. Tako je še danes in ji tudi nikoli ne bom."

Izza rešetk

Zapis je Sabina objavila izza rešetk, iz zavoda za prestajanje kazni zapora Ljubljana – oddelek Ig. "Tokrat je moja zadnja možnost za čisto življenje, to čutim, rešila sem se za mišjo dlako. Danes moje telo tega, kar sem počela, ne bi več preneslo," reflektira.

Pravi, da se želi postarati "in izkusiti drugo plat življenja, po kateri že tako dolgo hrepenim in je kot otrok staršev narkomanov nikoli nisem izkusila". Upamo, da ji uspe in da njena žalostna zgodba dobi srečen epilog.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol