STA/M.P. | 20. 12. 2022, 09:01

Mednarodni dan solidarnosti: komu in kako Slovenci najraje pomagamo?

Profimedia

Humanitarne organizacije po državi bodo v prazničnih dneh pripravile številne dogodke, ki bodo spodbujale naš socialni čut.

Kot ob mednarodnem dnevu solidarnosti, 20. decembru, na svoji spletni strani navajajo Združeni narodi, je v kontekstu globalizacije in izziva naraščajoče neenakosti krepitev mednarodne solidarnosti nepogrešljiva. Prav tako si moramo prizadevati za spodbujanje kulture solidarnosti, ki je pomembno za boj proti revščini.

Solidarnost je ena temeljnih vrednot

Generalna skupščina Združenih narodov je 22. decembra 2005 z resolucijo opredelila solidarnost kot eno od temeljnih in univerzalnih vrednot, ki bi morale biti temelj odnosov med ljudmi v 21. stoletju. Ob tem pa je 20. december razglasila za mednarodni dan solidarnosti.

Mednarodni dan solidarnosti je tudi dan opominjanja vlad, naj spoštujejo svoje zaveze mednarodnim sporazumom in dan ozaveščanja javnosti o pomenu solidarnosti.

V Ljubljani dobrodelni koncert

Območna organizacija Rdečega križa Slovenije Ljubljana v atriju ljubljanske mestne hiše odpira razstavo o Ljubljani kot mestu solidarnosti. Razstavljene ilustracije mladih ustvarjalcev, izbrane zgodbe in pesmi literarnega natečaja ter izdelki osnovnošolcev bodo na ogled do 19. januarja. 

V četrtek Rdeči križ organizira Pop-up Izmenjevalnico, kamor obiskovalce vabijo po trajnostna, dostopna in solidarna praznična darila.

V sredo bodo v mestni hiši pripravili dobrodelni koncert popularne glasbe, prihodnji teden pa koncert klasične glasbe. Prostovoljne prispevke bodo namenili programu Pomoč in Podpora starejšim. Januarja pa obiskovalce vabijo na delavnici prve pomoči za obnovitev znanja temeljnih postopkov oživljanja in okroglo mizo o solidarnosti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord