A. Ko. | 17. 12. 2022, 07:00

Rožle in njegova sestrica sta dobila skrivnostnega Dedka Mraza! Hvala vsem, ki ste se odzvali in pomagali

ZPMS

Akcija je več kot uspešno zaključena. Odziv vseh vas, ki ste želeli obdariti Rožleta in njegovo sestrico, je bil neverjeten. Vsi, ki ste razmišljali, da bi ju obdarili, lahko z darili pomagate tudi preostalim otrokom. Govorili smo z mamico, ki je postala njun skrivni dobri mož.

Veliko vas je bilo, ki ste nam pisali, da bi radi osrečili bratca in sestrico v Hiši zavetja Palčica. Z vsemi, ki so se odzvali, je govorila predstavnica Zveze prijateljev mladine Slovenija (ZPMS) in se z vsakim posameznikom dogovorila o predaji daril. Nekatera darila bodo zaradi velikega odziva pod novoletno smrečico razveseljevala tudi nekatere druge otroke iz Hiše. 

Spomnimo, Rožle je napisal pismo Dedku Mrazu, v katerem si je zaželel:

"Prosim, da moji sestrici prineseš lepo svetlečo dudo in ležalnik gugalnik za dojenčke. Meni pa veliko čokolado. Obljubim, da bom priden."

Osebno je na ZPMS želeno darilo prinesla mamica dveh otrok. Želi ostati anonimna, a je z nami delila svoje misli, ki so jo pripeljale do dobrega dela. "Odločila sem se verjeti, da so vse dobrodelne akcije uspešne in da vsaka zase nagovori vsakič druge super ljudi, ki prispevajo po najboljših močeh. Enkrat tu in enkrat tam. Tokrat smo bili na vrsti mi. Naša pomoč Rožletu ni bila velika, a vseeno iskrena in v veri, da ga vsaj malo nasmejimo. Ker …"

Otroci iz Hiše zavetja Palčica in Rožletova sestrica na svojem novem gugalniku.

Otroci iz Hiše zavetja Palčica in Rožletova sestrica na svojem novem gugalniku.

ZPMS/fotomontaža

Mamica, ki je osrečila bratca in sestrico, ima tudi sama doma dva otroka. 4-letnega fantka in 3-mesečno dojenčico. "Ob branju te in podobnih zgodb se poraja neskončno število vprašanj, s katerimi želiš razumeti, kaj upravičuje skrajno zlorabo lastnega otroka. Vendar so ta pojasnila zlahka nepomembna. Direkten napad na zdravo pamet človeka je dejstvo, da nekje plitko in v joku diha otrok, ki ga je izdalo tisto, kar ga je zavestno spravilo na svet. In bi ga moralo varovati in brezpogojno ljubiti, pa ga je samo grdo razočaralo."

Igrače, ki jih je od anonimne mamice dobil v dar Rožle.

Igrače, ki jih je od anonimne mamice dobil v dar Rožle.

ZPMS

Pravi, da kot narod odlično sodelujemo pri vsakem večjem pozivu na pomoč. Morda na ta način sebično (a vseeno pozitivno) hranimo svojega duha, ki odkljuka dobro delo in upravičeno verjame, da je vsaj malo prispeval h kakšnemu nasmehu.

"Če je ta nasmeh otroški, ki nujno še potrebuje verjeti v dobro ljudi, toliko lepše."

V času njenega prihoda na sedež ZPMS, pripoveduje, je bilo na hodniku videti pakete različnih vsebin in poetično - upanja. "Zato topel objem vsem, ki se ne obrnejo stran, ko jih nekdo potrebuje. Največje spoštovanje pa tistim, ki jim tovrstna dejanja štejejo leta zaposlitve in predajanja. Tistim, ki delujejo skozi vse leto in težke zgodbe premlevajo tudi doma. Ljudem, ki razdajajo dragoceni čas in zraven pristavijo še veliko mero ljubezni."

Svetleča duda, ki jo je Rožle želel podariti svoji sestrici.

Svetleča duda, ki jo je Rožle želel podariti svoji sestrici.

ZPMS

"Ostane nam samo še verjeti in srčno upati, da pomoč in rešitev prideta do vsakega, ki jo potrebuje. In seveda, da so bili gugalnik, svetleča duda in čokolada, ter presenečenje zanj, točno taki, kot si jih je Rožle zamislil!"

Na koncu se nam je še zahvalila, da delimo zgodbe, kakršna je Rožletova. "V dobi informacij je ignoranca izbira in prav je, da smo opozorjeni in povabljeni k reakciji," meni. Vas pa v imenu ZPMS pozivamo, da stopite v stik z njimi in jim pomagate osrečiti še kakšnega otroka. Ne samo v prazničnih časih. Na naslov namreč še vedno dobivajo darila vseh vas, ki se vas je zgodba dotaknila, in obljubljajo, da bodo darila, namenjena bratcu in sestrici, prišla v njune roke. Vsi, ki pa boste darila poslali naslednji teden, pa bodo prejeto razdelili med preostale otroke, ker Rožle in sestrica v ponedeljek odhajata v rejniško družino. Nasmehnila se jima je praznična sreča.

Darila, ki prihajajo po pošti na naslov ZPMS.

Darila, ki prihajajo po pošti na naslov ZPMS.

ZPMS

Pred dnevi smo objavili tudi zgodbo 11-letnega dečka, ki skrbi zase in svojo mami. Pomagate lahko tudi njima. Več v članku.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol