STA/M.P. | 18. 1. 2023, 16:00

V rojstnem kraju Tine Maze se s snegom vrača tudi priljubljena zimska prireditev

Srdjan Zivulovic/Bobo

Črna na Koroškem, majhen kraj, iz katerega prihaja kar nekaj naših olimpijcev, je znan tudi po izjemni legendi. To obudijo ravno v zimskem času.

Črna na Koroškem je zibelka legende o znamenitem kralju Matjažu, ki še vedno spi v mrzli votlini pod Peco. Medtem ko čakajo, da se bo kralj širokega srca prebudil, mu lokalni prebivalci pozimi priredijo tudi poseben dogodek, imenovan Gradovi kralja Matjaža.

Ko je že kazalo, da bodo morali letos priljubljeno zimsko prireditev prestaviti ali celo odpovedati, so se v Črni na Koroškem v minulih dneh zelo razveselili snežne pošiljke. Tako na letošnjo že 31. prireditev vabijo konec prihodnjega tedna. Po besedah županje Romane Lesjak gre za dogodek, ki je pomemben turistični produkt občine.

Uporabili bodo tudi umetni sneg

Zelo primeren za gradnjo snežnih gradov pa je umetni sneg, ki ga bodo ob napovedanih nižjih temperaturah lahko izdelali prihodnji teden, je povedala županja. Tako so priprave na prireditev Gradovi kralja Matjaža v polnem teku. Letos jo bodo začeli že v četrtek, 26. januarja, ko bo Koroški pokrajinski muzej v galeriji črnjanskega kulturnega doma odprl začasno razstavo Korošci plezajo, ki so jo pripravili ob 85-letnici organiziranega alpinističnega delovanja na Koroškem.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Dan kasneje bo na črnjanskem smučišču potekal nočni slalom v soju bakel za pokal kralja Matjaža, še prej pa ta dan planinsko društvo organizira pohod v neznano z iskanjem zaklada.

Čigav grad bo najlepši?

Osrednja prireditev, na katero se lahko graditelji prijavijo vse do začetka gradnje, bo v soboto, 28. januarja. Takrat bo na Matevževih travnikih pod stadionom v Črni gradnja snežnih gradov potekala med 10. in 16. uro, ob tem je napovedan pester spremljevalni program. 

Srdjan Zivulovic/Bobo

Po zaključku gradnje bodo razglasili najlepše, sledil bo večerni zabavni program. Nedelja je na prizorišču snežnih skulptur tradicionalno namenjena najmlajšim, ki ji bo tam obiskal tudi kralj Matjaž.

Želijo si še večjega razvoja kraja

Županja Lesjak je poudarila, da bi v Črni radi to zimsko prireditev, ki jo je v zadnjih letih nekoliko načela tudi epidemija, obdržali, saj je to pomemben in prepoznaven turistični produkt v občini. Res pa je, tako Lesjak, da razmišljajo o prenovi koncepta prireditve, da bi ta bila čim bolj zanimiva in privlačna tako za graditelje kot obiskovalce.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Z razvojem turizma bo občina, ki je v zadnjih letih ob že obstoječi ponudbi pridobila tudi jeklenico za adrenalinske spuste in več ferat, še nadaljevala. Od cilja spusta z jeklenico do vznožja tamkajšnjega smučišča želijo urediti letno sankališče, prav tako več prog za gorske kolesarje. Kot pomembno na občina izpostavljajo tudi dopolnitev ponudbe turističnih postelj.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol