P.M. | 18. 1. 2023, 07:28

Kar tri slovenske destinacije se potegujejo za najboljšo trajnostno zgodbo, glasujete lahko tudi vi

Samo Šmarčan

Gre za najbolj navdihujoče pobude in projekte za razvoj naravi in lokalni skupnosti prijaznega turizma.

V okviru tradicionalnega mednarodnega dogodka Dnevi zelenih destinacij (Green Destination Days) ITB Berlin bo poleg nominacije najbolj trajnostnih destinacij na svetu potekala tudi nominacija za nagrado Green Destinations Story Awards.  Z njimi želijo organizatorji dodatno promovirati in izpostaviti uspešne primere dobrih turističnih trajnostnih praks destinacij po vsem svetu. 

Nagrade bodo podelili v več kategorijah (Upravljanje in regeneracija destinacij, Narava in pokrajina, Kultura in tradicija, Uspešne skupnosti, Okolje in podnebje, Poslovanje in trženje), v vsaki kategoriji pa je strokovna žirija izbrala šest finalistov, ki izstopajo s svojim trajnostnim pristopom, so zapisali na strani Slovenske turistične organizacije (STO). In katere slovenske destinacije so med nominiranci lanskega leta?

Kulturna dediščina Ljubljane in Krasa

V kategoriji Kultura in tradicija sta bila nominirana Ljubljana in Miren Kras, ki je tudi del destinacije Nova Gorica in Vipavska dolina. V Ljubljani zato, ker si prizadevajo, da bo kulturna dediščina mesta zaščitena in ohranjena za prihodnje generacije, hkrati pa dostopna čim širšemu krogu ljudi. Nadalje, so v slovenski prestolnici s sodobno tehnologijo digitalizirali ljubljanske znamenitosti, ki jih je zasnoval znameniti arhitekt Jože Plečnik.

Profimedia

"Že osmo leto zapored je mednarodna organizacija Green Destinations Ljubljano uvrstila na seznam Top 100 Destination Sustainability Stories, s čimer je slovenska prestolnica postala edino mesto na svetu, ki je ta naslov prejelo že osmič," so zapisali na spletni strani Visit Ljubljana.

Destinacija Miren Kras je bila medtem pri prijavi uspešna s projektom Krasna kuhnja, ki predstavlja primer oblikovanja lokalne blagovne znamke, ki izkorišča trajnostni gastronomski potencial destinacije. Model temelji na vključevanju, usposabljanju in izobraževanju izbranih lokalnih gostincev, ki prek sodelovanja razvijajo pripadnost znamki.

Spoznavanje slovenskega Jeruzalema z avtodomom

Destinacija Jeruzalem Slovenija je bila nominirana v kategoriji Okolje in podnebje. "Jeruzalem je privlačna destinacija za popotnike z avtodomi, ki želijo svobodno potovati in uživati v lokalnih posebnostih, ki jih ponuja. Vendar se je zaradi povečanja števila avtodomov povečalo divje parkiranje," so razložili na STO.

Profimedia

Da bi se spopadli s to težavo, so v Jeruzalemu vzpostavili osem novih mest za avtodome, ki so brezplačna, obiskovalci pa morajo plačati le odvajanje odpadnih voda in elektriko. S tem so povečali tako zadovoljstvo obiskovalcev z avtodomi kot prebivalcev, ki imajo tako manj težav zaradi divjega parkiranja.

Svoj glas nominiranim destinacijam lahko oddate tukaj do 23. januarja 2023.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord