STA/P.M. | 5. 5. 2023, 17:30

V visokogorju bo čez vikend jasno, a poziv k previdnosti

Borut Živulović/Bobo

Kljub sončnemu vremenu v nižinah, ne smemo pozabiti na snežne razmere v višjih legah. 

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad okoli 1800 metrov nadmorske višine zmerna, druge stopnje, nižje pa majhna, prve stopnje. Nevarna so strma pobočja v višjih legah visokogorja, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Večja pozornost je potrebna predvsem v grapah in pod stenami, kjer lahko plazovi sežejo nižje. Nevarnost je večja sredi dneva in popoldne predvsem na osončenih legah.

Snežne razmere odvisne od nadmorske višine in izpostavljenosti soncu

Sneg se seseda in preobraža ter nižje kopni. Zgornji sloj snega je mehak in zjutraj skorjast, ker ponoči pomrzne. Grebeni v visokogorju so precej spihani in ponekod zjutraj ter dopoldne trdi ter poledeneli. 

Borut Živulović/Bobo

V soboto popoldne bo nastajala kopasta oblačnost ter krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Veter bo šibak, ničta izoterma nad najvišjimi vrhovi. V nedeljo bo po sončnem dopoldnevu še nekoliko več kopaste oblačnosti ter popoldanskih ploh in neviht.

Borut Živulović/Bobo

Kdaj bo snežna odeja bolj stabilna?

Od ponedeljka dalje bo večinoma oblačno in postopno nekoliko hladneje. V ponedeljek bodo občasno krajevne padavine, v torek pa bo večinoma suho. Od ponedeljka dalje bo snežna odeja bolj stabilna, saj ne bo vpliva sonca, pa tudi temperature bodo, vsaj v visokogorju, nižje.

Borut Živulović/Bobo

Snežilo bo le po višjih vrhovih, nižje se bo sneg zaradi dežja zmehčal, v visokogorju bodo spet možni manjši spontani plazovi mokrega snega.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol