P.M. | 30. 4. 2023, 10:02

Ko na Golici zacveti: kako na ogled narcis na naravi prijazen način?

Profimedia

Tudi letos bo veljal poseben prometni režim, imamo vse informacije o obisku tega čudovitega spektakla.

V maju travnike in pobočja v okolici Planine pod Golico in Javorniškega Rovta v belo odenejo številni cvetovi narcis oziroma ključavnic, kot jim pravijo domačini. To v vasi pripelje ogromno število obiskovalcev, parkirnih mest v teh vaseh nad Jesenicami pa je zgolj peščica. V treh vikendih v maju bo tako v Planino pod Golico možno le z avtobusom, za prevoz pa bo treba odšteti pet evrov. Avtobusi bodo vozili med 7. in 19. uro, v intervalih na približno 20 minut. 

"Med narcise z busom"

Da bi zmanjšala pritisk na okolje in domačine, ki so jim zasebne travnike polnila parkirana vozila, je občina v letu 2021 pilotno izvedla projekt zapore ceste s kombinacijo organiziranega avtobusnega prevoza. Ta se je med vikendi v maju izkazala za pravo pot, zato s projektom nadaljuje tudi letos.

Facebook/Turistično društvo Golica

Glede na cvetenje narcis je zapora ceste v Planino pod Golico predvidena 13., 14., 20., 21., 27. in 28. maja, ko bo v vas - razen za domačine in lastnike tamkajšnjih zemljišč - možno le z organiziranim avtobusnim prevozom.

Če bo deževno vreme, zapore ceste in avtobusnega prevoza ne bo, zato na občini priporočajo, naj obiskovalci spremljajo spletno in Facebook stran Visit Jesenice.

Kako do vstopnice?

Vstopnico bodo obiskovalci lahko kupili z bančno kartico na postajah Jesenice Občina, Železniška postaja in Zdravstveni dom ali z gotovino na Turistično informacijskem centru Jesenice. 

Profimedia

V ceno petih evrov je vključeno tudi brezplačno parkiranje na Jesenicah pri občini, v ta namen pa bo enosmerno urejena tudi Skladiščna ulica od trgovine Lidl proti Hidrii. Avtobusni prevoz do Javorniškega Rovta letos ni predviden, tako da se bodo lahko obiskovalci do Doma Pristava pripeljali z osebnim avtomobilom, zaprta bo le gozdna cesta do Križevca.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol