R.S. | 22. 1. 2023, 07:00

Snežni plaz je brez voznega reda: obisk gora je trenutno odsvetovan

profimedia

V naslednjih dneh bo marsikdo želel obiskati gore, ki vabijo z očarljivo belino. Pred odhodom pa je treba preveriti nevarnost snežnih plazov ...

Da bi uživali ob radostih gorskega sveta, je potrebno vedeti nekaj osnovnih pravil obnašanja v času nevarnosti snežnih plazov, kot tudi, kdaj je bolje cilj prestaviti na nižje ležeče predele, opozarja Planinska zveza Slovenije.

Ker je trenutno nevarnost precejšnja, se v veliki meri celo odsvetuje obisk gora. 

"Nevarnosti snežnih plazov po 5. evropski lestvici je 3. stopnje oziroma znatna. Znatna pomeni tudi precejšnja. S tem razlogom odsvetujemo obisk gora, dokler se snežna odeja ne stabilizira," pišejo pri Planinski zvezi Slovenije. 

V zadnjem plazovnem biltenu je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 1600 m znatna, 3. stopnje, nižje zmerna, 2. stopnje. Zmerna nevarnost je tudi na območju Idrijsko-Cerkljanskega, Škofjeloškega, Polhograjskega.

Vsekakor je pred odhodom v gore treba preveriti nevarnost snežnih plazov, ki je prisotna ves čas in povsod tam, kjer je sneg.

Naj velja, da informacije o tem pridobimo na preverjenih spletnih portalih. Za območje Slovenije sta to Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO) in spletni portal CROSSRISK.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord